Direct naar artikelinhoud

C-Power rondt financiering offshore windmolenpark af

Het Antwerpse bedrijf C-Power heeft een akkoord van 1,3 miljard euro rondgekregen voor de financiering van de twee laatste fases in de ontwikkeling van zijn off-shore windmolenpark. ‘Dat is het grootste bedrag dat ooit geïnjecteerd werd in een offshore project’, zegt CEO Filip Martens.

Het zijn drukke dagen geweest voor Filip Martens, CEO van C-Power, een pionierbedrijf in alternatieve energiewinning op zee. Maar tussen het ondertekenen van de 20.500 pagina’s contract door vond hij gisteren toch even de tijd om De Morgen te woord te staan.

“Ik ben als sinds 8.30 uur gisterenochtend (woensdagochtend, NJ) aan het ondertekenen”, klinkt het enigszins gehaast, “en heb in die tijd al 110 personen over de vloer gekregen.” Een mens zou van minder stress krijgen. Maar het geeft wel een idee van de omvang van het contract dat C-Power heeft afgesloten, waaraan 23 contractuele partijen meewerkten. Tien daarvan zijn financiële instellingen. In totaal doen zeven commerciële kredietverleners mee: KBC, Rabobank, Société Générale, KfW Ipex-Bank, Commerzbank, Dexia en ASN Bank, samen met de exportkredietverzekeraars Euler-Hermes in Duitsland en EKF in Denemarken, en de Europese Investeringsbank (EIB).

“Uit deze financiële transactie blijkt het vertrouwen dat de aandeelhouders, de contractpartijen en de financiële wereld schenken aan een degelijk opgezet project, wat een goede referentie vormt voor de vele andere offshore windparken die in de nabije toekomst gefinancierd zullen worden”, stelt Martens.

Deze investering moet fase twee en drie in de bouw van het windmolenpark op de Thornthonbank, 30 kilometer in de Noordzee, financieren. Momen teel staan er in dat testpark, dat sinds juni 2009 operationeel is en het eerste is in ons land dat een vergunning kreeg, zes windmolens van 6,15 megawatt. Die staan in voor de energievoorziening van zo’n 65.000 mensen. Dankzij de injectie van 1,3 miljard euro zullen er tegen 2013 48 nieuwe windmolens bijkomen. Die zullen 600.000 inwoners van energie voorzien, en de uitstoot van 450.000 ton CO2 voorkomen.

Wat de toekomst brengt eens het park op de Thornthonbank volledig gebouwd is? “We blijven uiteraard uitkijken naar de bouw van nieuwe parken, zowel in België als in het buitenland. Maar wat het huidige park betreft, zal de grootste uitdaging voor de komende jaren vooral de verbinding naar het land zijn.”

Momenteel zijn er twee windmolenparken operationeel, namelijk die van C-Power op de Thornthonbank en een ander van Belwind. Intussen is ook de vergunning verleend voor de bouw van een derde windmolenpark op de Noordzee. “De vraag is vooral hoe we tewerk zullen gaan om het steeds groter wordende aantal windmolens allemaal aan te sluiten op één netwerk die de energie op het land kan verspreiden”, besluit Martens.