Direct naar artikelinhoud

Defour is helemaal terug na gemist EK

Vijf maanden nadat hij voor het EK onverbiddelijk gepasseerd werd, is Steven Defour (28) weer een zekerheid bij de Rode Duivels. Na Gibraltar en Nederland dringt nu ook een basisplaats tegen Estland zich op.

"Bedankt om me eraan te herinneren." Defour glimlachte, hij was zijn band met Estland blijkbaar al vergeten. "Juist, ik heb gescoord tegen hen." Op 6 september 2008 maakte de toen 20-jarige Defour tegen Estland zijn eerste van twee doelpunten voor de Rode Duivels.

Beetje bij beetje kwamen de herinneringen terug. "Het was op het veld van Standard, de eerste match van de WK-kwalificatiecampagne. Ik zorgde voor de 2-0 of de 2-1, denk ik." Het was dat laatste, in een wedstrijd die uiteindelijk met 3-2 gewonnen werd.

Intussen is er veel veranderd. Defour heeft een knipperlichtrelatie met de Rode Duivels. De ene keer in de basis, dan weer op de bank of zelfs niet eens in de selectie. De vorige bondscoach, Marc Wilmots, liet Defour thuis voor het EK in Frankrijk. Maar zie, nog geen half jaar later is zijn plaats in de selectie weer een evidentie.

Meer nog, Defour krijgt de voorkeur op Radja Nainggolan en is het eerste alternatief als er iets aan de hand is met Fellaini. Zo verscheen de middenvelder van Burnley vorige maand tegen Gibraltar al in de basis en afgelopen woensdag tegen Nederland was het niet anders.

"Door verschillende omstandigheden krijg ik mijn kans, maar het doet sowieso deugd om er weer altijd bij te zijn", weet Defour, die zondag aan de aftrap wordt verwacht, ook al trainde hij niet mee. "Alles is vrij oké. Alleen mijn hamstring voelde nog wat stijf aan, maar dat zal normaal geen probleem vormen. Ik ben vrij snel teruggekomen na die spierscheur. Als je dan twee wedstrijden hebt die kort op elkaar volgen, is zo'n dag extra rust welkom."

Klik met Witsel

Defour beseft overigens dat het tegen Estland beter zal moeten dan tegen Oranje. "Onbewust - en dat is ergens ook logisch - gaat het er in een vriendschappelijke interland wat losser aan toe. Die mentaliteit zal zondag wel veranderen. We moeten ook sneller voetballen. Het is aan ons om in één à twee tijden te spelen en meer te bewegen zonder bal. Op die manier gaan we meer aanspeelmogelijkheden hebben", benadrukt Defour.

"Dat het klikt met Axel Witsel? We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. In het begin was het wat aanpassen aan het systeem, maar in Burnley spelen we ook met twee centrale middenvelders."