Direct naar artikelinhoud

'Tweede pensioenpijler wordt beleggersclub'

De hervormingen die Bacquelaine voorstelt voor de tweede pensioenpijler zijn nefast voor de toekomst van het systeem. Dat stelt de Academische Raad voor het Pensioenbeleid.

Bacquelaine wil het aanvullend pensioen, vaak geregeld via de groepsverzekering, ook beschikbaar maken op individuele basis. Zo moeten mensen die in kmo's werken ook toegang krijgen tot de tweede pijler. Volgens voorzitter van de Academische Raad Frank Vandenbroucke ondermijnt hij zo het voortbestaan van het aanvullend pensioen, dat nu op bedrijfs- of sectorniveau wordt geregeld. "Daar komt sociaal overleg bij kijken, maar ook strikte afspraken", zegt Vandenbroucke. "Het spreekt voor zich dat werkgevers in de toekomst veel sneller gaan kiezen voor dat individuele niveau, waar geen gedoe is." Dat individuele niveau wordt volgens hem dan niet meer dan een 'beleggersclub', zonder garanties dat de verzekerde zijn opbrengsten heeft.

Binnen de meerderheid erkent men de risico's, maar klinkt het dat de concrete modaliteiten nog moeten worden ingevuld. "De traditionele tweede pijler moet altijd voorrang krijgen", zegt Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Het is belangrijk dat werkgevers ook hun steentje bijdragen aan het nieuwe systeem", zegt CD&V-collega Sonja Becq.

Bacquelaine wijst de kritiek van de hand. "Begin dit jaar hebben we de Raad om een advies gevraagd. Nu krijgen we een antwoord via de pers", zegt woordvoerder Koen Peumans. "Maar we staan open voor debat bij de uitwerking."