Direct naar artikelinhoud

1,4 miljoen euro sponsoring geeft Rubensonderzoek nieuw elan

Een bijzonder succesvolle internationale fundraising heeft dit jaar 1,4 miljoen euro opgeleverd, waarmee de publicatie van Rubens’ oeuvrecatalogus nieuw elan krijgt.

Vandaag wordt in Antwerpen het 22ste deel van de complete oeuvrecatalogus van Rubens gepresenteerd: een boek van de Britse kunsthistoricus Jeremy Wood over Rubens’ creatieve kopieën naar Italiaanse meesters als Titiaan en Veronese. Het zogeheten Corpus Rubenianum Ludwig Burchard zal 45 boekdelen omvatten. “Door de privésponsoring kunnen we twee wetenschappelijk medewerkers aantrekken en de oeuvrecatalogus over tien jaar afronden”, zegt Rubensspecialist Arnout Balis.

Grof geschat maakte Rubens (1577-1640) zo’n tienduizend werken, inclusief schetsen en studies. Hij deed dat niet allemaal eigenhandig, maar had een goed draaiend atelier. Al in 1939 plande Rubenskenner Ludwig Burchard een zesdelig overzicht van Rubens’ oeuvre. Bij zijn overlijden in 1960 liet Burchard zijn Rubensdocumentatie na, verzameld in achthonderd dozen, die de stad Antwerpen aankocht en die de basis vormde voor studiecentrum Rubenianum.

De oeuvrecatalogus is inmiddels het werk geworden van 43 gereputeerde Rubensspecialisten uit binnen- en buitenland. “Met de publicatie zijn we nu halverwege”, zegt Balis. “Er zitten behoorlijk wat boekdelen in de pijplijn en alle delen zijn toegewezen aan auteurs. Maar tot nu toe zijn we nooit structureel ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en beschikten wij niet over een permanente staf die de auteurs kon helpen met onderzoek, documentatie en tekstredactie. We wilden drie medewerkers engageren om zo de Rubenscatalogus in 2020 af te ronden. Daarvoor hebben we 2 miljoen euro nodig.”

Balis nam ondernemer en kunstliefhebber Thomas Leysen (Umicore) in de arm. In februari 2010 werd, binnen de Koning Boudewijnstichting, het Rubenianum Fund opgericht en werden fundraisingactiviteiten opgezet in Antwerpen, New York en Madrid. “Inmiddels hebben we al 1,4 miljoen euro bij elkaar. Een groot succes, zeker in deze moeilijke tijden. Leysen heeft veel deuren geopend. Kunsthandelaren, collectioneurs, veilinghuizen en bedrijven hebben zich geëngageerd”, zegt Balis. “Zo krijgt het Rubensonderzoek een grotere versnelling. Vanaf nu gaan we twee boekdelen per jaar publiceren, dat is ons engagement tegenover de sponsors.”

Ook de stad Antwerpen draagt haar steentje bij. Het Rubenianum krijgt twee extra wetenschappelijk medewerkers. “Bovendien willen wij zichtbaarder worden voor de buitenwereld”, zegt conservator Véronique Van de Kerckhof. “In februari komt ons boekbezit online. We willen ook onze uitgebreide Rubensdocumentatie en beeldbank binnenkort online brengen.”