Direct naar artikelinhoud

Jambon lobbyt voor politiebaas in China

Jan Jambon (N-VA) is in China voor de jaarlijkse Interpol-conferentie. Een van zijn doelen daar: lobbyen voor politiebaas Catherine De Bolle. Zij maakt kans om de belangrijkste politieagent van Europa te worden.

Vandaag start in de Chinese hoofdstad Peking de jaarlijkse algemene vergadering van Interpol. De topbijeenkomst van de internationale politiedienst duurt drie dagen. Alle belangrijke politiemensen en veiligheidsministers verzamelen er om samen de koers van de politiedienst uit te zetten. Ook Jambon tekent present.

De N-VA'er zal er vanavond een toespraak geven, waarvan De Morgen de tekst al kon inkijken. Jambon zal alle Interpol-lidstaten vragen om beter samen te werken.

Nog te weinig landen wisselen hun inlichtingen uit de Europese politie Europol en moederorganisatie Interpol met elkaar uit. "De netwerken van terroristen en criminelen houden geen rekening met nationale grenzen. Als er ergens een gat zit in de internationale politiebescherming, dan buiten ze die gegarandeerd uit."

Directeur van Europol

Jambon zal ook van de gelegenheid gebruikmaken om contacten te leggen met zijn internationale collega's en hooggeplaatste politiemensen. Een van zijn doelen in China is namelijk om de kandidatuur van Catheriné De Bolle als nieuwe directeur van Europol kracht bij te zetten. De Bolle, die ook aanwezig is in Peking, heeft zich in mei kandidaat gesteld voor die topfunctie. Ze zou de eerste Belgische ooit op de post zijn. Nu is ze er, eveneens als eerste Belgische ooit, al lid van de raad van bestuur.

"We zijn erg tevreden over De Bolle als hoofd van de federale politie, maar we gaan natuurlijk niet verbergen dat het een goede zaak zou zijn voor ons land als ze de nieuwe directeur van Europol wordt", vertelt een bron bij Binnenlandse Zaken.

"De Europese politiedienst is van vitaal belang in de strijd tegen grensoverschrijdende zware criminaliteit zoals terrorisme en mensen-, drugs- en wapenhandel. Het spreekt voor zich dat het makkelijker werken is als een landgenoot er de baas is."

Het is niet toevallig dat Jambon in zijn toespraak naar België verwijst als een van de beste leerlingen van de Euro- en Interpolklas. Ons land heeft de laatste jaren bijna tweeduizend namen van terreurverdachten en Syriëstrijders doorgegeven.

In het voorjaar van 2018 valt de finale beslissing: dan stemmen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken over wie de volgende directeur van Europol wordt. "De Bolle maakt zeker kans. Ze staat op de shortlist van een tiental kandidaten en is een capabele leider gebleken in moeilijke omstandigheden", klinkt het bij Binnenlandse Zaken.