Direct naar artikelinhoud

Sidi Larbi Cherkaoui gaat samenwerken met 'plagiërende' Beyoncé

Enkele jaren geleden beschuldigde hij haar nog van plagiaat, nu werkt de Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui samen met Beyoncé. Cherkaoui maakte de choreografie voor haar nummer '9 inch'.

De artistiek leider van het Ballet van Vlaanderen en dansgezelschap Eastman ontmoette de Amerikaanse popzangeres eenmalig, vorig weekend in New York. "Ze hebben me gebeld tijdens mijn tournee in Japan en vroegen of ik kon langskomen om met haar samen te werken rond een specifiek benefietconcert", vertelde Cherkaoui gisteren in het Radio 1-programma De wereld vandaag. "Ik heb ja gezegd omdat ik houd van onverwachte wendingen in mijn agenda. Ik gaf haar bepaalde bewegingen aan, en die voerde ze uit op haar eigen manier."

De samenwerking is opmerkelijk. Temeer omdat Cherkaoui in het verleden liet optekenen dat hij niet opgezet was met haar plagiaat. Beyoncé zou volgens hem niet alleen het werk van Anne Teresa De Keersmaeker hebben gekopieerd, maar ook zijn danspassen. Zo herkende hij verschillende danssequenties uit haar Formation World Tour. Dat lijkt inmiddels vergeten. "Er zijn invloeden geweest, maar bijvoorbeeld in de hiphopwereld wordt het samplen van stukken muziek vaak gedaan", klinkt het nu. "Ik denk dat choreografen dat soms ook doen in de VS. De economische realiteit van hedendaagse dans in Europa vraagt tijd en energie, als je dan mensen ziet met heel veel geld die dat kopiëren zonder referentie, dan is dat is pijnlijk." Toch was Cherkaoui naar eigen zeggen 'ontroerd' dat Beyoncé nu de hand uitstak.