Direct naar artikelinhoud

Tielemans is België ontgroeid

Je hebt voetballers die het alledaagse speciaal maken. Youri Tielemans is zo iemand. Er zijn al veel wedstrijdverhalen over KV Oostende-Anderlecht gemaakt, en er zullen er nog veel volgen. Maar deze springt eruit: in krant, radio en televisie.

Want een wonderkind van twintig
Is altijd een goed begin
Ja, die jongen kan wat worden
Ja, daar zit nog heel veel in
(Boudewijn de Groot)

Vanop de persbanken heb je een mooi zicht over de skyline van Oostende. Met een verrekijker - fotografen kunnen hun telelens gebruiken - kun je zo binnengluren in de appartementen waar het licht brandt.

De blik dwaalde onwillekeurig weer af naar het veld, alsof we voelden dat daar iets stond te gebeuren. Eerst nog wat schimmig, dan een duidelijk kleurenbeeld. Youri Tielemans. Een zwaai met zijn rechter. Van hoe ver? 111 kilometer per uur. Linkerbovenhoek.

Het leer trok een streep aan de Oostendse skyline zoals een straaljager dat doet boven de koninklijke hoofden op onze nationale feestdag. De bal was onderweg en je wist meteen: die keeper is nutteloos aan het zweven. Wat een doelpunt. De 1-2 voor Anderlecht.

We sturen een berichtje naar Peter Smeets, de begeleider en vertrouwenspersoon van Tielemans: "Youri naar Real Madrid". Zijn reactie: "Dat zou je wel willen, hé."

De gedachten slaan nu echt op hol. Zou het voor Youri te vroeg komen, op amper 19-jarige leeftijd, het Koninklijke Wit? Dat zou hem staan, hoor. Cristiano lanceren. Een hartje voor Bernabéu. Eerst een jaartje in de rotatie van Zizou als doublure voor Toni Kroos, en dan ...

We kijken op. Gaat er weer iets gebeuren? Ergens net voorbij de middenlijn pikte Youri het ronde ding op. Hij gaat lopen, bal aan de voet, zoals een point guard in de NBA gaat 'driven'. Steph Curry. Ook die is geniaal vanop afstand.

Een zwaai met links dit keer. Van even ver. 124 km/u. Toch niet weer? Toch wel. Blijf gewoon staan, Dutoit, en bewonder. Rechterbovenhoek. De 1-3 voor Anderlecht.

We zijn spontaan gaan staan. Net als de volledige bank van Anderlecht, net als enkele mensen in de eretribune. Zacht applaus stijgt op in de Oostendse vakken. Monden vallen open.

Kijk, dat is het mooie aan de job van voetbaljournalist: je maakt schoonheid mee. Weliswaar veelal in Parijs, Barcelona of Madrid, maar soms, heel soms, ook bij ons.

Iemand als Teodorczyk verdient respect, of zo'n Dendoncker, maar de R in RSC Anderlecht, de R van 'Royal' - waar de pure supporter van Anderlecht zo blijft voor ijveren - die herken je alleen in de artiest Youri Tielemans.

Schoonheid laat je dingen vergeten. Ach, het zal wel, de 1-4: Oostende zal er wel bijzijn in play-off I. En Anderlecht wordt - dat is nu wel duidelijk - meer dan ooit de grootste uitdager van Club Brugge. Voorts was Hanni toch andermaal zo goed. 'Teo' scoorde eindelijk nog eens. En Kara was grappig slecht.

Maar het enige dat er echt toe deed waren ces deux coups de génie de Youri.

Lyrisch

Hij zal nu wel zeker toe zijn aan zijn laatste maanden in loondienst van Anderlecht. Deze Tielemans kan Herman Van Holsbeeck niet lang meer houden. Play-off I wordt zijn afscheidstournee. Tielemans heeft altijd aangegeven dat hij door de grote poort wil vertrekken, niet met nog eens tweede te zijn. De 4-0-zeperd van vorig seizoen in de titelmatch op Olympia ligt nog op zijn maag. Die middag is zijn Brusselse eergevoel geraakt. Hij moest en zou wraak nemen.

Zijn coach, René Weiler, kan er maar wel bij varen: "Youri est bien rentré", reageerde de Zwitser op de persconferentie. Fijne vent, maar trainers die nooit een beetje emotioneel kunnen worden ... Het is zo jammer dat Weiler niet ter plekke een ode aan Youri wou afsteken. Weet u nog toen Pep Guardiola Kevin De Bruyne eens aan hetzelfde tafeltje van Messi jubelde? Pep was lyrisch geweest, mocht hij gisteravond aan de kust zijn geweest.