Direct naar artikelinhoud

Wat vinden Gentenaars zelf van het veelbesproken mobiliteitsplan?

'Wat een strontplan'

William Baert en Miriam Dessauge
BRUGSE POORT

"We zullen het moeten afwachten, maar ik vind het een strontplan", vertelt William Baert. Het stel steekt regelmatig de brug naar de stad over met de auto, maar zal dit zonder vergunning straks niet meer mogen. "Ik ben bang dat de ring vol zal staan, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Wat als er ergens een ongeluk gebeurt? De hulpdiensten kunnen nooit door al dat verkeer geraken", vertelt de bezorgde Miriam Dessauge.

'Ik wist niet dat dit een knip zou worden

Stephanie Kint
GENTSE UIT BRUSSEL

"Het lijkt alsof eerst alles wordt geschrapt, voor er goede alternatieven worden gevonden", zegt de Gentse Stephanie Kint. Zelf woont ze intussen in Brussel, maar ze bezoekt haar geboortestad nog met regelmaat. "Ik hoop dat de communicatie over het circulatieplan voldoende zal zijn, want ik was bijvoorbeeld niet op de hoogte dat dit punt straks een knip wordt."

'We gaan onze routes misschien wel moeten aanpassen'

Michiel Van Ooteghem
GENT

"Deliveroo heeft een bericht gestuurd naar alle bezorgers. We gaan misschien onze fietsroutes wel wat moeten aanpassen", vertelt de kotstudent. "Ik zal misschien toch eens goed moeten kijken of ik straks nog wel mijn vaste routes kan fietsen." Of hij straks meer werk zal krijgen, weet Van Ooteghem nog niet zeker. "Als bezorgers met de auto of brommer straks niet meer het centrum in mogen, is dat misschien wel gunstig voor ons."

'Goed voor toeristen'

John Verslycken
BRUGSE POORT

"Voor toeristen is het een goed idee, voor bewoners veel minder. De Brugse Poort wordt straks een knip. Daardoor wordt het moeilijker om de stad in te rijden. Het is al een wijk met veel bewoners van andere origine, dus ik ben bang dat zij nog meer weggestoken raken in die buurt", vertelt fietsenmaker Verslycken. "Een tijd terug werd Gent al verkozen tot de beste stad om te fietsen, dus ik denk dat dit goed zal zijn."

'Ik kan niet meer naar de film'

Lieva Bonamie
DRONGEN

"Ik woon zelf in Drongen en ik neem altijd de bus. Alleen 's avonds is dit lastig. Mijn laatste bus vertrekt om 22 uur. Ik kan dus nooit naar de bioscoop, want dan kom ik niet meer thuis", vertelt Bonamie. "Zondag ga ik wel graag met de auto, want dan is de parking goedkoper. Voor de leefbaarheid in de stad vind ik het goed dat de auto's minder welkom zijn, maar het zal wel veel aanpassen worden. Ik hoop ook dat de toegangswegen naar Gent de hoeveelheid verkeer aankunnen", zegt Bonamie.

'Een dag parkeren is peperduur'

Maria Acevedo
WONDELGEM

"Parkeren is tegenwoordig superduur, maar een ticket voor De Lijn kost ook vrij veel. Voor een dag parkeren betaal je al gauw 12 euro. Voor dat geld kun je ook op een terrasje gaan zitten", vertelt Acevedo. "We wonen buiten de stad, in Wondelgem. Mijn vriend haalt me altijd op bij mijn school. Volgens mij kan hij nog steeds wel tot daar komen."

'De eerste reactie is altijd negatief'

Isabelle Bribosia-Zuid
GENT

"De eerste reactie is altijd negatief als er iets gaat veranderen. Mensen hebben geen zin in nieuwe rij- en parkeerregels, bijvoorbeeld. Ik heb zelf geen tijd om de auto ver te parkeren en dan een eind te lopen. Dat schiet niet op", zegt Bribosia-Zuid. Zelf probeert ze al lange tijd de ring te vermijden. "De ring is altijd druk, daarom rijd ik altijd zoveel mogelijk andere routes, maar door het circulatieplan ben ik nu verplicht om steeds die ring op te gaan", vertelt de kunstenares.

'De tram stopt in mijn straat'

Emma Hallemans
WONDELGEM

"Ik woon op de grens van Wondelgem en Gent. De tram stopt in mijn straat, dus veel zal er voor mij niet veranderen", zegt Hallemans. "Ik denk dat voor veel anderen de situatie wel flink verandert." Voor haarzelf is ze niet bang voor de nieuwe situatie. "Met mijn scooter rijd ik in de buurt rond, maar naar de stad fiets ik altijd, of ik reis met het openbaar vervoer."

'Moeten we straks boetes riskeren?'

Ismail Can
BRUGSE POORT

"Tachtig procent van onze klanten woont in het centrum, aan de andere kant van de brug. Straks moeten we een heel eind omrijden", vertelt pizzabakker Can. Net dit jaar kocht hij acht nieuwe scooters omdat de zaken zo goed gingen. "De wanhoop slaat toe, moeten we straks boetes riskeren? Voor iedere pizza een grote omweg maken, is voor ons geen optie", zegt de boze Can. Met alle horeca-uitbaters uit de straat gaat hij deze week een klacht indienen. "Het circulatieplan is ontzettend moeilijk voor ons."

'Het is tijd voor frisse lucht in de stad'

Huib en zoon Leon Wardenaar
WONDELGEM

"Wij wonen in Gent en doen eigenlijk alles met de fiets. We zijn dan ook heel blij dat het circulatieplan er komt. Het is tijd voor frisse lucht in de stad", vertellen de enthousiaste vader en zoon. De boodschappen doen ze af en toe wel met de auto in Wondelgem, maar dat is eerder een uitzondering. "We gebruiken de auto zo min mogelijk", zegt Wardenaar.

'Afwachten hoe het allemaal uitdraait'

Yolande Claus
BRUGSE POORT

Het nieuwe betaalsysteem van de parkeerautomaten baart volgens Yolande Claus zorgen. "Mensen moeten nu van alles intikken op zo'n machine, maar vreemden weten niet hoe dat moet", vertelt Claus. "Mijn buurvrouw haalde laatst haar auto leeg en moest al 30 euro boete betalen. Dat is toch niet correct?" Claus neemt zelf altijd de bus. "Het zal afwachten worden hoe het allemaal uitdraait."

'Je moet ergens beginnen'

Steven Rommel
SINT-AMANDSBERG

Steven Rommel is positief over het nieuwe circulatieplan. "Ik hoop dat het plan ruimte geeft aan de wandelaar en de fietser. Mensen zullen zich een weg moeten zoeken. Zeker de gps-systemen zullen niet vanaf de eerste dag aangepast zijn", zegt Rommel. Er is nog wel werk aan de winkel, legt Rommel uit, "zeker De Lijn en de trams moeten nog aanpassingen doen, maar je moet ergens beginnen". Uiteindelijk hoopt hij dat het plan positief zal uitpakken voor iedereen. "Als effectief het verkeer zakt, zal dat zijn vruchten ook afwerpen."

'Moet ik koude pizza's bezorgen?'

Sabir Youssef
BRUGSE POORT

"Ik mag straks het centrum niet meer in rijden via de brug. Moet ik dan koude pizza's gaan bezorgen? Dat is mijn enige optie", vertelt Youssef. Hij heeft zelf ook een auto en kijkt op tegen het omrijden via de ring. "Je hele leven passeer je de brug op weg naar de stad en nu mag dat ineens niet meer."

Dé vraag met nog een week te gaan: is Gent er wel klaar voor?