Direct naar artikelinhoud

Ziekenhuizen moeten netwerk vormen

Minister De Block wil het ziekenhuislandschap veranderen. In plaats van 91 apart werkende ziekenhuizen, moeten er maximaal 25 netwerken komen in ons land.

België is al vijftien jaar opgedeeld in een 200-tal politiezones. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil voor ziekenhuizen zo snel mogelijk ook zulke samenwerkende regio's, althans wat betreft de alledaagse zorg. Maximaal 25 netwerken voor het hele land. In principe moet daardoor niet één ziekenhuis sluiten, maar ze zullen wel specialismen moeten kiezen.

De Block wil alle Belgen per 400.000 à 500.000 groeperen en afhankelijk van hun woonplaats. Vlaanderen kan met zijn 6,4 miljoen inwoners veertien à vijftien zones invullen waarbinnen de zestig ziekenhuizen zich moeten schikken.

Over gewestgrenzen

Het kabinet van Volksgezondheid kreeg steun voor zijn conceptnota in de begrotingsonderhandelingen. De wet moet ook nog aangepast worden, maar de nieuwe spelregels zijn al duidelijk. Ziekenhuiszones mogen over provincie- en zelfs gewestgrenzen gaan. Wie in het Waalse Doornik woont, zal voor de spoeddienst mogelijk naar Kortrijk moeten omdat die het dichtst bij is. Zones mogen overlappen zoals in een venndiagram: wie in de overlap woont, heeft de vrije keuze. Zones moeten geografisch aansluiten. Een hospitaal in Aarlen mag dus niet samenwerken met een uit Oostende. En belangrijk: het gaat over basiszorg. "Hypergespecialiseerde artsen uit kenniscentra als Leuven moeten voor alle landgenoten bereikbaar blijven en niet enkel voor Vlaams-Brabanders", zegt Marc Geboers van Icuro Zorgnet Vlaanderen, de beroepsvereniging van katholieke ziekenhuizen. Voor Brussel, met zijn 1,1 miljoen inwoners, worden ook de patiënten uit de Rand meegerekend.

De ziekenhuizen zelf zijn vragende partij. "Voor kleinere ziekenhuizen is het inefficiënt om een afdeling cardiologie én een materniteit én oncologie in huis hebben", zegt Marc Geboers. "Het was trouwens ons idee om Vlaanderen te verdelen in zones van 400.000 à 500.000 inwoners. We zijn blij dat minister De Block ons plan voor heel België wil invoeren."