Direct naar artikelinhoud

Sven Gatz heeft dan toch geld voor Jan Decorte

Minster van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft de projectsubsidies voor de tweede ronde van 2017 verdeeld. Alleen voor Jan Decorte maakt hij een uitzondering op de regels.

Het Kunstendecreet voorziet jaarlijks in drie projectsubsidierondes voor individuele kunstenaars en voor organisaties. De aanvragen worden eerst bekeken door beoordelingscommissies en de administratie, voordat Gatz beslist.

Half januari werd er al bijna 4 miljoen euro verdeeld over 113 aanvragen. Toen viel op dat de minister een flink aantal negatieve adviezen naast zich had neergelegd. In de tweede ronde waren er 336 aanvragen, waarvan er 91 samen een bedrag van bijna 2,2 miljoen euro kregen. Deze keer hanteert Gatz wel een strak principe, op basis van de adviezen.

"We volgen doorgaans in grote mate de adviezen van de commissie", verklaart Gatz. "Maar bij de vorige ronde was het nodig het evenwicht in het kunstenlandschap te herstellen, na een ronde van structurele werkingssubsidies voor vijf jaar. Onder meer uit Limburg kwamen er toen erg weinig organisaties in aanmerking."

In deze tweede ronde voldoet alleen Bloet, de organisatie rond Jan Decorte, niet aan de voorwaarden. Artistiek werd het met 'goed' beoordeeld, op zakelijk vlak kreeg het 'nipt onvoldoende'. Toch krijgt het 43.000 euro van de minister.

"Jan Decorte inspireert tot vandaag jonge makers", zegt Gatz. "De nieuwe samenwerkingen en het openstellen van zijn werking voor kunstenaars uit andere disciplines zullen zijn positie in binnen- en buitenland versterken. Bloet maakt ook werk van aanvullende financiering, buiten de subsidies, zoals de nieuwe taxshelter voor podiumkunsten. De toegekende projectsubsidie ligt ook flink lager dan de gevraagde."