Direct naar artikelinhoud

Twee Ierse vrouwen tweeten 'abortustrip' naar VK

Onder #twowomentravel twitterden twee anonieme Ierse vrouwen over hun reis naar het VK. Niet het virtuele relaas van een gezellig citytripje, maar de beschamende weg naar een legale abortus.

In het katholieke Ierland is een abortus volgens de wet nog altijd illegaal. Enkel wanneer het leven van de moeder in gevaar is, mag een abortus worden toegepast. Zelfs verkrachte vrouwen of vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van incest, mogen zich volgens de Ierse wet niet laten aborteren.

Ierse vrouwen die ongewenst zwanger zijn, nemen daarom al jaren hun toevlucht tot zogenaamde abortusboten, die vlak buiten de Ierse territoriale wateren aanleggen en de procedure gratis aan boord uitvoeren, of reizen naar buurland Groot-Brittannië, waar een abortus geen strafbaar feit is.

De twee anonieme vrouwen kozen voor de laatste optie en boekten een vliegticket naar een onbekende stad in het Verenigd Koninkrijk. De hele trip werd via Twitter vastgelegd. "We zijn solidair met al onze Ierse zusters die ons voorgegaan zijn", twitterden ze op het moment dat ze het vliegtuig in stappen.

Tegen de premier

Later volgen kiekjes van wachtkamers in verschillende abortusklinieken en updates over hoe ze daar andere Ierse lotgenotes tegenkomen.

Wie de vrouwen zijn, is niet bekend. In hun Twitter-profiel staat enkel "twee vrouwen, een procedure, 48 uur van huis". In de meeste van de tweets wordt de Ierse premier Enda Kenny vernoemd, maar hij heeft tot dusver niet op de kritische tweets gereageerd.

"Gedwongen Ierland te verlaten, Enda Kenny, en hier zijn nog meer Ierse vrouwen op hun vriendinnen aan het wachten", klinkt het. Een andere sarcastische tweet gericht aan de Ierse premier volgt al snel: "Waar ben jij de Olympische Spelen aan het kijken, Enda Kenny?", staat geschreven onder de foto van een kale wachtkamer met aan de muur een tv op het sportkanaal.

Ook na de procedure volgt een update voor het leger van Twitter-volgers dat de vrouwen door de dag snel opbouwden. "Vriendin weer buiten en in orde. Het personeel was erg vriendelijk en warm. Onze liefde gaat naar jullie uit. Enda Kenny heeft ons laten vallen. Jullie niet."