Direct naar artikelinhoud

Peiling: Gentse Open Vld gaat erop vooruit

Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM zal de Gentse Open Vld er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 sterk op vooruitgaan. De partij boekt 6 procent winst, terwijl het kartel van sp.a en Groen meer dan 6 procent moet inleveren. Het kartel zou wel de grootste blijven.

Het was een woelig jaar voor de Gentse politiek. Het is uitkijken wat er in 2018 met het pak stemmen gebeurt dat vrijkomt bij het afscheid van huidig burgemeester Termont, die een grote populariteit geniet. Volgens de peiling zou het kartel van Groen en sp.a naar 38,8 procent dalen, terwijl het bij de verkiezingen van 2012 nog een ruime meerderheid van 45,5 procent haalde. Open Vld stijgt van 16,5 naar 22,5 procent.

De vraag is of Mathias De Clercq dan zou meestappen in een nieuwe coalitie met sp.a en Groen, of dat hij een rechtse coalitie uit de wacht zou proberen te slepen met CD&V en N-VA. "Ik heb vree veel goesting om burgemeester van Gent te worden", reageert De Clercq.

Over de taalgrens zou de PS in het door de Publifin-affaire geteisterde Luik fors verliezen, maar nog steeds de grootste partij blijven. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Le Soir en RTL. 22,7 procent zou voor de socialisten stemmen, wat een verlies zou zijn van 15,3 procentpunt tegenover 2012.