Direct naar artikelinhoud

‘Informateurs’ zoeken via site naar uitweg uit politieke crisis

‘Wie begrijpt dit nog?’, vragen Eric Laureys en zijn huisgenoten zich sinds het begin van de politieke crisis steeds nadrukkelijker af. En dus zorgen ze nu zelf voor duiding. Elke week komt een politicus bij hen langs voor een maaltijd en een goed gesprek. Het verslag daarvan publiceren ze sinds deze week op de website informateurs.be.

“Johan Vande Lanotte (sp.a) was de druppel die de emmer deed overlopen”, vertelt Eric Laureys. “Door de nota waar hij als koninklijk bemiddelaar aan werkte en vooral de berichten die daarover de wereld in werden gestuurd, raakten we definitief het spoor bijster in deze crisis. En wij waren niet de enigen merkten we in onze omgeving.” Zo ontstond het idee om zelf voor tekst en uitleg te zorgen.

Het concept is simpel. Het trio nodigt elke zaterdag één politicus uit in hun Schaarbeekse flat. Die krijgt een copieuze maaltijd en een resem politieke vragen geserveerd over één bepaald thema. “Die vragen zijn afgestemd op het menu”, legt Laureys uit. “Het aperitief is de kennismaking, tijdens de soep en het hoofdgerecht behandelen we de zware dossiers en bij het dessert leggen we onze gast een aantal korte dilemma’s voor.” De antwoorden op die vragen krijgen de bezoekers van de site slechts met mondjesmaat te lezen. Elke dag geven ‘de informateurs’ één gang van de maaltijd prijs. Vlaams minister van Onderwijs en Brussel Pascal Smet (SP.A) mocht de spits afbijten in een reeks gesprekken over Brussel. Later volgen nog Sven Gatz (Open Vld), Luckas Vander Taelen (Groen!) en Charles Picqué (PS), al moet die laatste nog definitief bevestigen.

Het strikken van die gasten ging trouwens vlotter dan verwacht. “Iedereen die we contacteerden was meteen enthousiast”, vertelt Laureys. “Logisch ook, ze krijgen bij ons niet alleen eten, we geven hen ook de tijd en de ruimte om hun standpunten uitgebreid uit de doeken te doen. Een luxe die ze in andere media niet altijd krijgen.” Veel journalistieke ervaring hebben de drie niet. “We werkten wel alle drie mee aan het Leuvense studentenblad Veto.” De informateurs willen dan ook meer dan enkel journalisten zijn. Na een aantal diners - voorlopig mikken ze op vijf - willen de drie hun bevindingen bundelen in een heuse informateursnota, die in het beste geval ook een mogelijke uitweg voor de politieke malaise moet bieden. “We willen constructief meedenken aan oplossingen, met goed geïnformeerde, doordachte voorstellen”, vertelt Laureys. Ambitie genoeg dus, ook wat thema’s betreft. Na de nota met als thema Brussel willen de informateurs ook nog andere dossiers uitspitten. Op het verlanglijstje staan onder andere Europa, vergrijzing, media en onderwijs.