Direct naar artikelinhoud

Thomas Vanderveken wil attest voor asbestwoningen

Tv-presentator Thomas Vanderveken vraagt een asbestattest voor particuliere woningen. Afvalstoffenmaatschappij OVAM bestudeert, milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) bekijkt of het kan.

Vanderveken heeft op jonge leeftijd zijn vader verloren aan longvlieskanker als gevolg van blootstelling aan asbest. Dat vertelde hij zondag in het Radio 2-programma De rotonde bij Christel Van Dyck. "Tot op de dag van vandaag wordt er asbest geproduceerd in de wereld. Dat is een schande", zegt Vanderveken. "Bovendien zit er nog flink wat asbest in onze huizen en in onze omgeving en is er geen enkele meldingsplicht hierover als je bijvoorbeeld een huis koopt." Vandaag gaat Sven Pichal van De inspecteur op hetzelfde net door op het probleem en legt hij Vandervekens voorstel aan Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege voor.

"Een apart asbestattest komt er niet", zegt Schauvlieges woordvoerder Jan Pauwels. "Wel wil de minister laten onderzoeken of asbest aan het eengemaakte attest kan worden toegevoegd." Dat eengemaakte attest komt er eind dit jaar, zegt Pauwels, en moet de administratieve last van bouwers, verbouwers en kopers verlichten. Vandaag zijn er volgens de woordvoerder in sommige gevallen tien aparte attesten nodig, gaande van de energieprestatieregelgeving en riolering tot de centrale verwarming, drinkwaterinstallatie en stookolietank.

Informatie en bescherming

Intussen werkt de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM in opdracht van de Vlaamse regering een asbestplan uit om Vlaanderen tegen 2040 volledig asbestvrij te maken. Dat plan wordt sinds eind 2014 opgemaakt; eind 2017 of begin 2018 is het klaar. "De studies nemen veel tijd in beslag", zegt Jan Verheyen van OVAM. "Meteen ingrijpen zou onverantwoord hoge kosten en risico's met zich meebrengen." Nu al verwijdert OVAM productieafval van fabrieken waar het grootste risico ligt.

Volgens OVAM is er vandaag ongeveer 3,7 miljoen ton asbesthoudend materiaal in omloop. De helft daarvan zit ondergronds, in nutsleidingen, de helft bovengronds. "De prioriteit ligt op wat er bovengronds ligt en niet in cementstructuren van gebouwen verwerkt is. We zullen ons eerst focussen op landbouw-, onderwijs- en overheidsgebouwen."

OVAM onderzoekt daarnaast ook de mogelijkheid van een asbestattest. Een zeer aannemelijke piste, zegt Verheyen daarover. "Met de invoering van het bodemattest hebben we ook gezien dat het veel informatie en bescherming biedt aan kopers."