Direct naar artikelinhoud

Vervelende herinneringen? Neem een pilletje

Wis je slechte herinneringen met behulp van een eenvoudig pilletje. Het zou binnenkort zo maar kunnen, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Het vermeende wondermiddel is een medicijn dat momenteel gebruikt wordt om MS te bestrijden.

Het vermogen om bepaalde dingen uit je geheugen te wissen: het is al decennialang voer voor psychologische films en literatuur. Zo ook in de film Eternal Sunshine of the Spotless Mind, waarin Jim Carrey ontdekt dat zijn geliefde alle herinneringen aan hem heeft laten wegnemen en besluit hetzelfde te doen. Helaas, hoe meer zijn verleden hem ontvlucht, hoe wanhopiger Carrey zich probeert vast te klampen aan de herinneringen die hem uiteindelijk zo dierbaar blijken te zijn. De quote op de dvd spreekt dan ook boekdelen: 'Our memories make us who we are'.

Van dat laatste zijn wetenschappers van een universiteit in het Amerikaanse Virginia niet zo overtuigd. Zij stootten nu op een bestaand medicijn dat bepaalde negatieve herinneringen kan laten verdwijnen. Het medicijn in kwestie is fingolimod, reeds op de markt onder de naam Gilenya, en wordt momenteel gebruikt in de strijd tegen multiple sclerose (MS).

Trauma vergeten

Het onderzoek begon, zoals wel vaker, bij muizen. De diertjes werden op een platform geplaatst dat lichte elektrische schokken afgeeft. Wanneer ze vervolgens opnieuw in hun kooi werden geplaatst, verstijfden ze helemaal, een typische uiting van angst bij hen. De muizen waarvan het brein werd ingespoten met fingolimod, hervatten echter snel hun normaal gedrag. De wetenschappers concludeerden daaruit dat zij de traumatische gebeurtenis snel vergeten waren.

Het medicijn blokkeert een proteïne die nodig is om een herinnering te vormen in het brein. De onderzoekers beweren dat er geen gevaar is tot beschadiging van andere delen van de hersenen, aangezien de drug heel gericht kan functioneren. De pil zou zo een doorbraak kunnen betekenen in de behandeling van mensen met posttraumatische stress, eetstoornissen en andere angsten.

Loes Gabriëls, professor psychiatrie aan de KU Leuven, erkent op Radio 1 dat er naarstig gezocht wordt naar zulke medicijnen, maar stelt dat die vooral bedoeld zijn om de traditionele aanpak van de therapie te ondersteunen. Hoe dan ook blijft het een angstaanjagende gedachte dat onze diepste herinneringen even gemakkelijk zouden kunnen worden verwijderd als pagina's uit een internetbrowser. Vraag maar aan Jim Carrey.