Direct naar artikelinhoud

ANC boekt voorspelde overwinning

In Zuid-Afrika is de partij van wijlen Nelson Mandela, het ANC, als grootste uit de bus gekomen na de parlementsverkiezingen van woensdag. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, behaalt het ANC voorlopig 62 procent van de stemmen, tegenover 24 procent voor de Democratische Alliantie. Terwijl alle peilingen ook nu weer een zege voorspelden voor het ANC, zou een score van minder dan 60 procent als een oplawaai zijn beschouwd. De zeer linkse Economische Vrijheidsstrijders (EFF) zetten zo'n 5 procent van de stemmen neer.

De verkiezingen waren Zuid-Afrika's eerste politieke rendez-vous sinds Mandela's dood in december vorig jaar, en voor het eerst konden ook de burgers naar de stembus die na het einde van het blanke regime, in 1994, zijn geboren.

Nelson Mandela, die een eind maakte aan het Apartheidsregime, was de eerste zwarte president van het land. Hijzelf mag dan uiterst populair gebleven zijn, het ANC boette het voorbije decennium gaandeweg aan populariteit in. Hoge werkloosheid, gebrek aan basisdiensten, scandalitis en corruptie jaagden de mot in de partij - zij het niet in die mate dat ze haar aanspraak op de macht moet laten varen.

Gesteld dat de voorlopige resultaten bevestigd worden, dan kan president Jacob Zuma, persoonlijk ook geen onbeschreven blad vanwege zijn royale privé-uitgaven, aan een tweede mandaat beginnen.