Direct naar artikelinhoud

Oosterweel: juridische oorlog barst los

Anderhalve maand voor de verkiezingen barst de juridische oorlog rond Oosterweel los. Twee Groen-leden uit Zwijndrecht eisen bij de Raad van State de nietigverklaring van de milieustudie rond Oosterweel, met volle steun van hun partijtop. Als ze gelijk krijgen, moet het dossier terug naar af.

Twee maanden na het Valentijnsakkoord krijgt de Oosterweelsoap een nieuwe wending. Vandaag valt er bij de Raad van State een aangetekende brief in de bus van Greet Bergmans en Steven Vervaet. Het duo uit Zwijndrecht dient een 'verzoekschrift tot nietigverklaring' in tegen de goedkeuring van het milieueffectenrapport (MER) van Oosterweel. Volgens de aanklagers heeft de Vlaamse regering "de algemene beginselen van behoorlijk bestuur" geschonden.

Op 14 februari koos de regering-Peeters II definitief voor het Oosterweeltracé voor het sluiten van de Antwerpse ring. Ze baseerde zich daarvoor op het milieurapport dat door de dienst MER werd goedgekeurd. Daaruit blijkt dat het Oosterweeltracé de beste keuze is voor een betere mobiliteit in en rond Antwerpen. Het tracé kreeg de voorkeur op alternatieven zoals het Meccanotracé.

Greet Bergmans en Steven Vervaet, leden van Groen en van Ademloos, eisen dat de Raad van State de milieustudie terugroept. De mogelijke gevolgen zijn enorm. Als de klacht ontvankelijk en gegrond wordt verklaard, dan vervallen ook het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) en de bouwvergunningen die op basis van de studie worden opgesteld. Dan moet de Vlaamse regering dus terug naar af.

"Het MER-rapport voldoet volgens ons niet aan de richtlijnen die op voorhand werden opgesteld", legt Bergmans uit. "Zo moest de dienst-MER de gezondheidseffecten voor het gebied Zwijndrecht in een apart hoofdstuk belichten. Dat is niet gebeurd. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat de berekeningen van de geluidsoverlast niet correct zijn. De geluidsoverlast wordt zwaar onderschat. Dat hebben we gecontroleerd met een decibelmeter van de Universiteit Gent."

Onzorgvuldigheid

De twee klagers krijgen de volle steun van hun partijtop. Groen-voorzitter Wouter Van Besien: "De Antwerpenaren hebben het gevoel dat ze niet serieus genomen worden door deze Vlaamse regering. Die wil koste wat het kost het BAM-tracé doordrukken en speelt het spel niet altijd eerlijk. Als je zo het conflict opzoekt, moet je niet schrikken dat er naar de Raad van State gestapt wordt."

Volgens de aanklagers biedt het MER-rapport onvoldoende garanties op onafhankelijkheid. Alle deskundigen maken, op één na, deel uit van de studiebureaus van BAM.

"Je kunt de medewerkers van een ontwerp niet vragen om hun eigen werk te evalueren. Zeker gezien de voorgeschiedenis van Oosterweel", aldus de aanklagers. Bovendien zou de MER-coördinator, Jan Parys, niet beschikken over een erkenning als coördinator. Hij zou door de dienst MER onterecht zijn goedgekeurd. "Dat tast de wettelijkheid van het rapport aan", voert Bergmans aan.

De Zwijndrechtenaars hebben ook zware kritiek op de timing in het Oosterweeldossier. "Het milieurapport werd op donderdag 6 februari ingediend. Op maandagochtend 10 februari werd het al goedgekeurd. Probeer een rapport van meer dan 2.000 pagina's maar eens te controleren in twee werkdagen. Dat wijst op zijn minst op zware onzorgvuldigheid", vindt Bergmans.

Vlucht vooruit

Het is niet zeker of de Raad van State de klacht ontvankelijk zal verklaren. De Raad kan zich enkel uitspreken over beslissingen die rechtsgevolgen hebben. Mogelijk wordt het MER-rapport enkel als een voorbereidende stap gezien. Maar volgens de aanklagers heeft het rapport wel degelijk rechtsgevolgen, omdat het sommige alternatieve tracés buitenspel heeft gezet.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) voelde de bui vorige week al hangen. Op een persconferentie nam hij de vlucht vooruit: "Iedereen heeft natuurlijk het recht om naar de Raad van State te stappen, maar het is eigenaardig dat men dat al aankondigt terwijl er nog ruimte is om opmerkingen te maken."

Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) "betreurt" de juridische plannen omdat er nog volop infovergaderingen worden georganiseerd voor de buurtbewoners. Het openbaar onderzoek loopt tot 15 augustus.

De uitspraak van de Raad van State kan meer dan een jaar op zich laten wachten. Zolang de uitspraak er niet is, kan de besluitvorming rond Oosterweel gewoon voortgaan.