Direct naar artikelinhoud

Trieste mijlpaal: één miljoen Syriërs naar Libanon gevlucht

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Syrië naar Libanon is gevlucht, heeft gisteren de kaap van 1 miljoen overschreden, een "sombere mijlpaal, verergerd door snel uitgeputte voorraden en een gastgemeenschap die tot op een breekpunt is gebracht". Dat maakte het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR bekend.

Het agentschap stelt dat het aantal Syrische vluchtelingen intussen is aangegroeid tot een kwart van de Libanese bevolking. De helft van hen zijn kinderen. "De instroom van een miljoen vluchtelingen is enorm in ieder land. Voor Libanon, een klein land geteisterd door interne problemen, is de impact onthutsend", aldus VN-Vluchtelingencommissaris Antonio Guterres. "De Libanese bevolking heeft opvallende vrijgevigheid getoond, maar kan de situatie met moeite het hoofd bieden. Libanon ontvangt de grootste concentratie van vluchtelingen in de recente geschiedenis. We kunnen het land deze last niet alleen laten torsen."

De instroom van de vluchtelingen versnelt, aldus nog UNHCR. In april 2012 waren er 18.000 Syrische vluchtelingen in het land, in april 2013 waren dat er 356.000 "en nu, april dit jaar, 1 miljoen". "Iedere dag registeren UNHCR-medewerkers 2.500 nieuwe vluchtelingen", klinkt het nog.

De gevolgen voor het land zijn duidelijk. Libanon kreeg economische klappen door de crisis in Syrië, zoals een daling in de handel, toerisme en investeringen. Daarnaast namen de openbare uitgaven toe. Volgens de Wereldbank kostte de Syrische crisis Libanon 2,5 miljard dollar in verloren economische activiteit.

Begraafplaats enkel voor lesbiennes

BRUSSEL - In Berlijn wordt zondag een begraafplaats ingehuldigd waar enkel en alleen lesbiennes begraven zullen worden. Dat schrijft de Duitse krant Berliner Zeitung.

De begraafplaats maakt deel uit van het Georgenkerkhof in de hippe wijk Prenzlauer Berg, nabij het beroemde Alexanderplatz in de Duitse hoofdstad. Op de 400 vierkante meter oppervlakte is plaats voorzien voor 80 kisten of urnes.

Het project zag het daglicht dankzij een akkoord tussen de stichting Sappho, een Duitse vereniging voor lesbiennes, en de lutherse parochiebegraafplaats Georgen.