Direct naar artikelinhoud

Duivels zorgen voor climax

U leest het goed: België-Nederland 4-2. Het resultaat van een majestueuze voetbalavond in het Koning Boudewijn-stadion waar de Rode Duivels in een perfecte harmonie met de fans Oranje oprolden. Marc Wilmots kan met een goed gevoel de WK-kwalificatie tegemoet zien. Straks, in Cardiff op 7 september gaat het om echt.

De zachte zomeravond begon enigszins gênant. Hoefde dat zo nodig, het massale fluitconcert tijdens het Wilhelmus? Van je vrienden moet je het hebben.
Bondscoach Marc Wilmots had beloofd voort te bouwen op de ploeg die begin juni met 1-0 had verloren op Wembley. Dat betekende in de eerste plaats dat de twee backs Gillet en Vertonghen hun stek behielden. Het is lovenswaardig dat Wilmots Defour een kans gunde om zijn kwaliteiten te tonen als defensieve middenvelder. Als we ooit Rio zien, dan kan Timmy Simons, in de zomer van 2014 is hij 37 jaar, ginder nooit een garantie zijn.
Om de afwezigheid van de geblesseerde Fellaini in de driehoek op het middenveld op te vangen, koos de bondscoach voor Nacer Chadli en niet voor Moussa Dembélé. Hazard en Mirallas bezetten de flanken, Benteke was de diepe spits. In doel stond Thibaut Courtois. Geen onaardige puzzel van Wilmots, al vinden wij het vreemd dat Mirallas momenteel de voorkeur krijgt op Dembélé.

Hoog tempo

De Rode Duivels speelden een uitstekende eerste helft. Als het goed is, dient het ook geschreven. De hele ploeg zette druk vooruit, de flankverdedigers toonden lef, de bal ging rond aan een hoog tempo en individueel had niemand veel afval in zijn spel. België kwam op voorsprong na een prima omschakelingsmoment - de vrucht van twee dagen training - waarbij Mirallas knap Benteke bediende. Onder het oog van Mario Been kapte Benteke mooi Mathijssen uit en legde de bal toen beheerst in de korte hoek (1-0).
Oranje, met Louis van Gaal voortdurend verscholen op zijn zitje in de dug-out, kon nauwelijks iets in elkaar knutselen. De pressing van de Rode Duivels was hoog en collectief. Courtois moest voor rust toch twee keer al zijn talent tonen, op pogingen van Ricardo Van Rhijn en Klaas-Jan Huntelaar na balverlies van Benteke. Onder luid en verdiend applaus gingen de Belgen rusten.
Knippert u nu even met uw ogen: na een kwartier in de tweede helft stond het ineens 1-2. Hoe bestond het?
Simpel. Eerst ging Robben de flank van Gillet af en bediende Narsingh (1-1), twee minuten later dook Robben in de rug van de Belgische defensie - randje buitenspel - en deze keer kon Huntelaar in doel blazen (1-2). Thomas Vermaelen trapte uit frustratie haast de doelpaal doormidden.
Het bleek een kortstondige black-out, maar deze fouten moeten eruit. De Duivels zullen dit niet elke keer kunnen rechtzetten.
De reactie van Wilmots' jongens was indrukwekkend. Een rode pletwals denderde op de Oranjedefensie af. En doelman Stekelenburg moest supersaves uit zijn mouw schudden op pogingen van een hardwerkende Chadli en de ingevallen Kevin De Bruyne.

Discobar

De laatste twintig minuten waren het beste dat we van onze nationale ploeg gezien hebben sinds het WK in Azië, of overdrijven we nu? Alle remmen gingen los, Robben, Sneijder en hun maats werden helemaal op een hoopje gespeeld. Het dak ging net niet van het Heizelstadion, bij eerst de 2-2 van Mertens na balverlies van De Jong, de 2-3 van Lukaku, op assist van alweer Mertens, en zowaar de 2-4 van een meesterlijke Vertonghen. Alles in pakweg tien minuten, in een knotsgekke vertoning, in een zinderende sfeer.
De Heizel werd omgetoverd in een heuse discobar, de Belgische voetbalwereld kon even niet meer stuk.
En toch moet iemand de slechte, cynische boodschap brengen. De Rode Duivels hebben gisteravond niets gewonnen, behalve prestige, enthousiasme, zelfvertrouwen en hoop op de toekomst. Ja, dat is veel. Maar het is tegelijkertijd helemaal niks als op 7 en 11 september niet minstens 4 op 6 wordt gehaald tegen respectievelijk Wales en Kroatië. Laten we het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is.

BELGIE: Courtois, Gillet, Van Buyten (46' Alderweireld), Vermaelen, Vertonghen, Defour, Witsel, Chadli (67' Mertens), Mirallas (56' De Bruyne), Hazard (58' Dembélé), Benteke (63' Lukaku)

NEDERLAND: Stekelenburg, Van Rhijn, Heitinga (46' De Vrij), Mathijsen (46' Viergever), Willems (46' Martins Indi), De Jong, Sneijder, Van der Vaart (46' Maher), Narsingh (69' Lens), Robben, Huntelaar

Goals: 19' Benteke 1-0, 55' Narsingh 1-1, 56' Huntelaar 1-2, 75' Mertens 2-2, 77' Lukaku 3-2, 80' Vertonghen 4-2

Scheidsrechter: Atkinson (GBr)