Direct naar artikelinhoud

Voortaan weer te horen op de Cubaanse radio: Gloria Estefan en andere sterren

Een vijftigtal Cubaanse zangers en musici die jaren lang op een zwarte lijst stonden, mogen weer op de radio in Cuba. De officieuze zwarte lijst, die muzikanten uitsloot van airplay vanwege hun standpunten tegen het regime van Fidel en Raúl Castro, is opgeheven. Dat zegt de Britse omroep BBC op gezag van anonieme bronnen op het eiland.

Niet langer uit de officiële ether gebannen zijn de in Miami woonachtige ster en ballingenicoon Gloria Estefan, of nog, de enkele jaren geleden in New Jersey gestorven salsa queen Celia Cruz. Beide zangeressen zijn/waren uitgesproken tegenstandsters van het Castro-bewind.

Toen Cruz stierf, in 2003, werd haar lichaam eerst naar Miami en vervolgens naar New York gebracht. Terwijl in beide steden samen meer dan 300.000 Cubanen een laatste groet aan Cruz brachten, wijdde het partijorgaan Granma in haar vaderland hooguit drie lijntjes aan haar dood. Al die tijd waren Cubaanse fans op door toeristen en verwanten ingevoerde cd's aangewezen om Cruz te kunnen horen, of op de zwarte markt waar kopieën circuleerden.

Niet alleen op Estefan en Cruz wordt de censuur opgeheven. Op staatszenders Radio Rebelde en Radio Reloj zullen luisteraars ook saxofonist Paquito d'Rivera, pianist Bebo Valdés en bolerozangeres Olga Guillot kunnen horen.