Direct naar artikelinhoud

Moord stort Tunesië in politieke crisis

Bij de moord op de linkse Tunesische politicus Mohammed Brahmi is hetzelfde wapen gebruikt als bij de moord op oppositieleider Chokri Belaïd in februari. Voor- en tegenstanders van de huidige regering kwamen gisteren op straat.

Brahmi werd voor de ogen van zijn dochter door twee mannen neergeschoten toen hij voor zijn huis in zijn auto stapte. De daders schoten veertien keer en reden weg op een motorfiets. Toen zijn vrouw naar buiten kwam rennen, zag zij haar man bloedend op de autostoel liggen, zijn hand in die van zijn dochter.

Belaïd werd op een soortgelijke wijze omgebracht. Ben Jeddou zei vrijdag op een persconferentie dat achter beide moorden vermoedelijk dezelfde extremistische cel zit, bestaand uit leden van de met Al Qaida sympathiserende organisatie Ansar al-Sharia. Als hoofddader van de moord op Brahmi noemde de minister de in Frankrijk geboren hardliner Boubakr Hakim (30). Hij werd al gezocht wegens smokkel van wapens uit Libië.

De moord heeft het land in een politieke crisis gestort. In het hele land gingen vrijdag duizenden mensen de straat op om het aftreden van de regering te eisen. De luchthaven en het openbaar vervoer lagen stil en de meeste overheidskantoren waren gesloten. De oppositie vindt dat de regering, die wordt geleid door de gematigd islamistische partij Nahda, moet worden ontbonden.

Brahmi was een fel criticus van Nahda, dat regeert in een coalitie met twee seculiere partijen. Hij wordt vandaag ter aarde besteld op dezelfde begraafplaats in Tunis als Belaïd. Zijn partij stelde de begrafenis gisteren een dag uit omdat de gemoederen te verhit waren.

Een groot deel van de oppositie houdt Annahda verantwoordelijk voor de moord op Brahmi, omdat de islamisten niet in staat of bereid zouden zijn het salafistisch gevaar te bezweren. Ook duizenden aanhangers van het islamistische Annahda gingen de straat op. Zij verwierpen de eis van de oppositie dat de regering opstapt. "Geen staatsgreep tegen de democratie", riepen de islamisten. De antiregeringsbetogers riepen leuzen als "Weg met de regering van de Moslimbroederschap."

Linkse en liberale partijen hebben de vorming bekendgemaakt van een Front voor Nationale Redding, dat wil gaan voor een regering van nationale eenheid.