Direct naar artikelinhoud

N-VA: vervang provincies door regiogebieden

Schaf de vijf Vlaamse provincies af en vervang ze door drieëntwintig regiogebieden. Dat legt N-VA op tafel tijdens de onderhandelingen met CD&V over een nieuwe Vlaamse regering. De gesprekken verlopen erg moeizaam.

"Ik ben redelijk pessimistisch. Als er de komende anderhalve week geen doorbraak komt, sluit ik een mislukking niet uit." Een CD&V'er heeft grote twijfels bij de Vlaamse formatie tussen CD&V en N-VA.

De voorbije dagen groeide de frustratie langs beide kanten van de onderhandelingstafel. Zo heerst in N-VA-kringen ongenoegen over het trage tempo van de gesprekken. CD&V heeft dan weer kritiek op de "lichtzinnige" besparingsvoorstellen van N-VA.

De spanningen liepen zo hoog op dat coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) gisteren een tête-à-tête hielden om de plooien glad te strijken. Achteraf legden ze geen verklaringen af.

'Landkreis'

Wel lekte het voorstel uit van N-VA om de provincies af te schaffen en die te vervangen door 23 'regiogebieden'. De partij haalt daarvoor de mosterd in Duitsland. Daar hanteert men al langer het systeem van de kreisen en landskreisen, het best te vertalen als een agglomeratie. Een kreis is een regionale bestuurseenheid boven de gemeenten en is verantwoordelijk voor zaken als de grotere ziekenhuizen, afvalverwerking, verstrekking van rijbewijzen, monumentenzorg, enzovoorts. Een kreis heeft in Duitsland ook een eigen, verkozen volksvertegenwoordiging, de Kreistag. Steden horen niet bij een kreis. Zij nemen de bevoegdheden zelf op zich.

CD&V wil echter niet weten van de afschaffing van de provincies. De partij vreest dat zo'n operatie amper resultaat zal opleveren. Zeker op de korte termijn. "Een afschaffing van de provincies kan ten vroegste ingaan in 2018. Tijdens deze legislatuur levert die ingreep geen besparing op", klinkt het.

Voor de christendemocraten is de afschaffing van de provincies geen prioriteit. "N-VA wil zwaar snoeien zonder duidelijk te zijn over wat er in de plaats komt. Welke taken gaan die regiogebieden krijgen? Als zij dezelfde taken krijgen als de pro- vincies, dan kun je moeilijk spreken van een sanering."

De provincies liggen al jaren onder vuur omdat ze te duur en inefficiënt zouden zijn.

Dankzij de zesde staatshervorming kan Vlaanderen, net als Wallonië, de provincies afschaffen of vervangen door een bestuursvorm die volgens hen beter aangepast is aan de 21ste eeuw. Een opdeling in stadsclusters bijvoorbeeld, zoals Open Vld eerder al bepleitte. Of een verdere professionalisering van het systeem van de intercommunales.

"Als we die grenzen beter afbakenen, kan op dat niveau heel veel gebeuren", klinkt het bij N- VA. Binnen de partij beseft men wel dat het gevaar bestaat dat de ene ingewikkelde structuur op deze manier wel eens vervangen kan worden door de andere. "Dat kan uiteraard nooit de bedoeling zijn", reageert een parlementslid.

Dominante houding

Het is nog niet duidelijk wanneer de centrale werkgroep van de Vlaamse formatie opnieuw samenkomt. Gisteren en eergisteren zijn verschillende technische werkgroepen van de Vlaamse onderhandelaars samengekomen. Ondanks de spanningen gaan de meeste onder- handelaars er nog altijd van uit dat de voormalige kartelpartners wel tot een akkoord zullen komen.

Ondertussen sluimert bij CD&V wel kritiek op de dominante houding van N-VA bij de onder- handelingen. Tegelijkvragen verschillende CD&V'ers zich af wat het grote verhaal is van N- VA. "Eerdere regeringen hadden altijd een overkoepelend verhaal. Denk aan de Kleurennota (onder minister-president Patrick Dewael, nvdr) of Vlaanderen in Actie van de vorige twee rege- ringen. Naar het grote verhaal van de N-VA is het nog een beetje gissen."