Direct naar artikelinhoud

Van Gaal definitief naar Old Trafford

Het is eindelijk officieel. Louis van Gaal (62) wordt de komende drie jaar trainer van Manchester United. Na Ajax, Barcelona en Bayern München een nieuwe 'wereldploeg' op zijn indrukwekkende palmares.

"Als er een mooie club uit de Premier League komt, wil ik nog wel eens met mijn Truusje overleggen." Truusje, zijn lieftallige vrouw bij wie Van Gaal telkens aftoetst voor hij ergens tekent. Maar deze keer had ze wellicht weinig te zeggen. Want Engeland, daar droomt de 'Tulpengeneraal' al zijn hele carrière van. Als bewijs bovenstaande uitspraak die Van Gaal zowat een jaar geleden deed, toen hij aankondigde dat hij na het WK zou stoppen. Behalve dus als er een Engelse club zou aankloppen.

En al zeker een absolute topclub als Manchester United, daar kan zelfs een naar hun normen dramatisch seizoen met een zevende plaats niets aan veranderen. En zo kan Van Gaal het gat in zijn palmares - in de aantrekkelijkste competitie ter wereld trainen - opvullen. Wat een palmares ook: Ajax, Barcelona, Bayern München en tweemaal de Nederlandse nationale ploeg. Eigenlijk valt alleen AZ een beetje uit de toon, al speelde de Nederlander ook met die club kampioen.

Prijzenpakker

De figuur Van Gaal zal alleszins een verrijking zijn voor de Premier League. Hoe omstreden hij ook is, want bij Barcelona spuwde de Spaanse pers hem uit vanwege zijn arrogantie. De Engelse pers mag nu al zijn borst natmaken. Maar bovenal is Van Gaal een prijzenpakker. Liefst in 18 in totaal, waaronder vier Nederlandse titels, twee Spaanse en één Duitse. Om de Champions League met Ajax niet te vergeten.

En dat is nu net de reden waarom United hem binnenhaalde. "Met Louis van Gaal hebben we ons verzekerd van de diensten van een van de meest uitmuntende managers", klonk het dan ook bij vicevoorzitter Ed Woodward. "Old Trafford biedt hem het gepaste podium om nieuwe hoofdstukken in het verhaal van United te schrijven." Van Gaal volgt David Moyes op, die in april ontslagen werd. Tussenpaus Ryan Giggs, die daarna overnam, wordt vanaf volgend seizoen assistent-manager. Voor de 40-jarige Welshman betekent dat het definitieve einde van zijn spelerscarrière. "Van Gaal heeft een briljante reputatie", was Giggs alvast enthousiast. "Hij was succesvol in verschillende competities."

Twee Belgen

Maar eerst is er dus nog het WK in Brazilië. Daar wil Van Gaal scoren met Nederland. En misschien kan hij via de matchen van de Rode Duivels ook een beter beeld krijgen van onze landgenoten Marouane Fellaini en Adnan Januzaj, die hij bij ManU onder zijn hoede krijgt. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen kon zich alvast vinden in de nieuwe bestemming van zijn bondscoach. "Als bond zijn we trots dat hij bij zo'n prestigieuze club aan de slag gaat."

Ook van elders stroomden de positieve reacties toe. Een van de meest opvallende was van Chelseamanager en dus toekomstige concurrent José Mourinho, in de periode van 1997 tot 2000 assistent van Van Gaal bij Barcelona: "Ik ken Van Gaal als een groot manager, maar bovenal als een fijn persoon. Ik wens hem alle geluk bij United." Tot slot willen we u de reactie van de flamboyante journalist Hugo Borst niet onthouden: "Louis zal gaan verrassen met goed voetbal, dat doet hij altijd. Hij kan van een drol een taartje maken."