Direct naar artikelinhoud

Premier Herman Van Rompuy haalt hard uit naar liberale ministers Reynders en Van Quickenborne

Schrootpremie maakt brokken

Komt ze er of komt ze er niet? Wellicht wel, maar dat ministers Reynders en Van Quickenborne de schrootpremie ook voortijdig aankondigden zorgde voor een strenge vingerwijzing van premier Van Rompuy. Ook in de Vlaamse regering waren de verwijten niet van de lucht.

Door Gorik Van Holen

Brussel l Er ís een principeakkoord om de autosector te helpen met een extra premie voor wie een nieuwe, milieuvriendelijke auto koopt en zijn oude laat slopen. Alleen kan het nog weken duren voor ze er is. Gevolg: wie een auto wil, wacht nog even. Waarmee de sector dus niet bepaald geholpen is.

"Als ze de aandelen van KBC de dieperik in praten, dan kunnen wij nog ingrijpen", brieste een ongewoon opgelaten Vlaamse viceminister-president Frank Vandenbroucke (sp.a) gisteren na afloop van de Vlaamse ministerraad. "Maar als ze de autoverkoop doen stilvallen, dan houdt het op. We kunnen met de Vlaamse regering toch moeilijk massaal auto's gaan kopen?"

Enkele minuten eerder had ook minister-president Kris Peeters scherp uitgehaald: "Volgens premier Van Rompuy stond de schrootpremie niet eens op de agenda van de ministerraad. Ze zouden beter eerst de details van hun maatregelen uitklaren voor ze communiceren, want dit schaadt de sector nog meer."

'Mateloos geërgerd'

Voor alle duidelijkheid: ze, dat zijn de liberale collega's in de federale regering. Didier Reynders (MR) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om precies te zijn. Even later trad de premier de Vlaamse ministers bij, in een vrij ongeziene uithaal naar zijn eigen regeringspartners. Zonder namen te noemen veegde Van Rompuy de twee liberalen genadeloos de mantel uit: "Dit is pure aankondigingspolitiek die de premier mateloos ergert", zei zijn woordvoerder. "Hij zal dat ook persoonlijk aan de betrokkenen laten weten, op zijn eigen subtiele manier."

De ergernis komt niet uit het niets. Vooral Reynders bakte ze de afgelopen weken wel erg bruin. Zo maakte hij met zijn pleidooi voor een Belgische bad bank slapende honden wakker en vinden waarnemers dat zijn onheilstijdingen hebben bijgedragen tot de recente koersval van kbc, waarop de Vlaamse regering 2 miljard in de bank moest pompen. Ook de communicatie van Reynders over eventuele tijdelijke werkloosheid voor bedienden was volgens zijn collega's meer dan voorbarig en zelfs contraproductief.

En nu dus de autosector. Wat is er aan de hand? De liberalen zijn fel voorstander van een schrootpremie om de crisis in de automobiel te helpen bekampen en lieten in enkele media uitschijnen dat de beslissing eigenlijk al genomen was. "Onverantwoord", vindt Vandenbroucke. "Wie van plan is een auto te kopen, zal nu wachten tot de premie er is."

Op zich is het idee nochtans niet zo dom: een extra premie moet de verkoop van nieuwe, zuinige en groene auto's bevorderen, terwijl de voorwaarde dat de oude wagen naar de sloop gaat de oude modellen van de tweedehandsmarkt haalt en zo extra verkoopskansen voor nieuwe wagens creëert. In Duitsland is de premie alvast een succes, al wijzen kenners erop dat de Belgische fabrieken niet meteen baat zullen hebben bij een Belgische premie omdat zij vooral voor de export produceren.

Nog overleg nodig

Toch wil de federale regering een premie invoeren, zo is woensdag op de kern afgesproken. Reynders stelt voor om de bestaande korting voor groene auto's met de helft op te trekken. Voor een 'gewone' auto zou dat neerkomen op een premie van 1.200 euro, voor een extreem milieuvriendelijke wagen kan de premie oplopen tot 6.750 euro. Van Quickenborne stelde dan weer een premie van 2.500 euro voor, terwijl nog andere bronnen het over 4.000 euro hebben.

Om maar te zeggen: er is nog enig overleg nodig, ook met de gewesten. Die zijn immers bevoegd voor milieubeleid en zouden een bijdrage moeten leveren. Vlaams minister Crevits (CD&V) zegt alvast dat ze het debat gerust wil aangaan, maar dat het voor de Vlaamse regering kosten van 100 à 200 miljoen euro zou betekenen. En ook zij liet de vingertik aan de liberale excellenties niet achterwege: "Wij discussiëren zulke dingen eerst uit vooraleer we ze aankondigen."

Van Quickenborne zelf was zich gisteravond van geen kwaad bewust. "De premier is boos op Reynders. Die heeft gezegd dat de schrootpremie op de ministerraad zou komen, niet ik. Ach, het belangrijkste is dat die premie er komt."

Woordvoerder premier Van Rompuy:

Dit is pure aankondigingspolitiek die de premier mateloos ergert

n Van Rompuy haalde uit naar zijn eigen regeringspartners.