Direct naar artikelinhoud

Eindelijk weer Dream Team dat doet dromen

Team USA mag naar de Spelen. Het tegenovergestelde was nieuws geweest, maar toch is de manier waarop bijzonder: 116,7 punten gemiddeld in tien kwalificatiewedstrijden. Tien keer gewonnen in twaalf dagen tijd met gemiddeld bijna veertig punten verschil.

Door Kristof Windels

Brussel l De VS haalden het in de finale van het 'Fiba Americas'-kampioenschap met 118-81 van olympisch titelhouder Argentinië. LeBron James tekende voor 31 punten tijdens wat zijn coach 'een van de beste prestaties ooit' noemde van een speler van Team USA.

Eerst de kanttekeningen: de ploeg die het tegen de VS moest opnemen in de finale was niet het grote Argentinië. Geen Manu Ginobili, Fabricio Oberto, Andres Nocioni en Walter Herrmann, dat scheelt. En bovendien: dat Team USA op een kwalificatietoernooi pronkt is ook al niet zo uitzonderlijk. Ze zijn bezig aan een vrij imponerende reeks van 35 overwinningen op rij op dat soort Amerikaanse basketbalfeestjes. En toch, wat de NBA-profs de afgelopen twee weken hebben gepresteerd, is in vergelijking met de vorige jaren toch iets apart. We halen er een paar fragmenten bij voor de duidelijkheid.

De halve finale tegen Puerto Rico, vorige zaterdag. De Zuid-Amerikanen werden ver-plet-terd. In de tweede helft scoorden de VS liefst 78 punten - doe dat voor de lol maar eens maal twee - voor wat uiteindelijk een 135-91 overwinning zou worden. Slechts twee keer eerder maakte Team USA meer punten in een partij. Het echte Dream Team (dat van 1992) maakte er in zijn tijd ooit eens 136 tegen Cuba, en in 1994 op het WK scoorden ze nog een punt meer. "Ik denk niet dat we nog beter kunnen doen dan dit", zei LeBron James dit weekend.

De finale dan, tegen Argentinië. Nooit was dat een wedstrijd. Nu ja, zes minuten misschien. Toen zetten ze een 18-0 neer en was het voorbij. Team USA scoorde de laatste 15 punten van het eerste quarter en toen ze terug het veld op mochten gooide Chauncey Billups er doodleuk een driepunter bovenop: 38-14. Niet dat het daarop een saaie partij werd. Integendeel zelfs. Op een bepaald moment maakte Team USA zelfs tien punten op rij met dunks. Show, dat hoort zo. Drie keer ging Howard aan de ring hangen en twee keer boorde James de bal door de netten: 4 van de 31 punten die hij uiteindelijk zou maken.

Tot daar de cijfers, nu de vaststellingen. Alles klopt, terwijl jarenlang het tegendeel waar was bij de Amerikaanse basketbalploeg. Drie grote afspraken op rij gingen ze de mist in: de WK's van 2002 en 2006 en tussendoor de Spelen in Athene. "Ik had stilaan genoeg van al dat brons", lachte James dit weekend nog, maar met het goud dat hem zondag rond de nek werd gehangen, is de superster natuurlijk ook niet tevreden. Goud in Peking, voor minder gaan ze niet, en dat was ook de opdracht van coach K - Mike Krzyzewski voor de volledigheid.

Hij bouwde aan een team, iets helemaal nieuw. Terwijl alle vorige Dream Teams - of wat er voor moest doorgaan - een optelsom waren van individuele hoogstandjes, staat er nu iets anders. "Dit is een van de beste USA-teams", zei de Argentijnse coach Sergio Hernandez zondag nog. Hij verloor wel, maar toch. "Natuurlijk zal nooit iemand het eerste Dream Team met Michael Jordan, Magic Johnson en Larry Bird vergeten, maar ik hou echt van de ploeg die er nu staat. Ze spelen samen en verdedigen bovendien fantastisch." En het komt ook van alle kanten.

Terwijl vroeger vaak kritiek was op het gebrek aan afstandschutters hebben die in het voorbije toernooi snoeihard uitgehaald. Kobe Bryant gaf bovendien assists, jawel. En naast LeBron James was er vooral een bijzonder sterke Carmelo Anthony. Ze zijn volgende zomer favoriet in Peking. En deze keer lijkt dat ook terecht. "Ik heb geleerd dat de spelers hun ego ook eens door het venster kunnen gooien", sprak James zondag. Vandaar dus.

Uitblinker LeBron James:

Ik denk niet dat we nog beter kunnen doen dan dit