Direct naar artikelinhoud

President Pakistan doet in Afghanistan oproep tot eenheid tegen taliban

KABOEL l De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft Pakistan en Afghanistan opgeroepen een front te vormen tegen de talibanstrijders in de grensregio tussen beide landen. Dat zei hij op de jirga, de bijeenkomst van de stamleiders van Afghanistan en Pakistan.

"Laten we een vertrouwensband opbouwen. Als er geen vertrouwen is, kunnen we niets bereiken", zei Musharraf tegen de Afghaanse president Hamid Karzai en de 650 stamhoofden, politici en schriftgeleerden die in Kaboel bijeen zijn op de zogenaamde 'vredesjirga'.

"Er zijn geen andere landen die zo nauw verbonden zijn als Afghanistan en Pakistan", klonk het. Toch bekvechten beide al maanden over de problemen in hun grensgebied. De Afghaanse regering verwijt Pakistan niet consequent op te treden tegen de extremisten in de regio. Musharraf ontkent dat en stelt op zijn beurt Kaboel verantwoordelijk voor de opmars van de taliban in de grensregio.

"We mogen elkaar niet de schuld geven van de problemen", klonk het. Beide partijen moeten zich eerder concentreren op economische en sociale ontwikkeling in de stamgebieden en de plaatselijke bevolking oproepen om "de hand uit te steken naar de vervreemde broeders" die aan de zijde van de militanten vechten, aldus nog Musharraf.

Hij merkte op dat de wortels van de taliban in Afghanistan liggen, maar gaf toe dat de strijders ook steun vinden in Pakistan. "Het is onze verantwoordelijkheid. Wij moeten het grensgebied controleren." Pakistan zet momenteel zo'n 90.000 manschappen in langs de 2.500 km lange grens. De president heeft in het verleden vaak ontkend dat er talibanstrijders op Pakistaans grondgebied zouden zijn.

Op de jirga werd gesproken over de infiltraties aan beide kanten van de grens, over een versterking van de relaties tussen Afghanistan en Pakistan, en over manieren om de drugshandel in het gebied aan te pakken. Bij afloop van de jirga wordt een gemeenschappelijke verklaring verwacht, al had men nog heel wat werk om die te formuleren.

Het was niet helemaal duidelijk of Musharraf uiteindelijk onder druk van Washington is gezwicht en toch naar de jirga is getrokken. Bij het begin van de bijeenkomst vorige week was hij weggebleven, wat de woede van VS-president George W. Bush had opgewekt.

(Fs)