Direct naar artikelinhoud

Voor het eerst maakt Waalse wijnbouwer beste Belgische wijn

De rode wijn cabernet dorsa 2010 van het domein Château Bon Baron uit Lustin in de provincie Namen is verkozen tot beste Belgische rode wijn van het jaar 2012. Volgens de Vereniging Vlaamse Sommeliers, de organisator van de wedstrijd, is het de eerste keer dat een Waalse wijnbouwer een hoofdprijs pakt bij de verkiezing van de beste Belgische wijnen.

De Waalse wijnbouwer leverde in de categorie rode wijn behalve de winnaar ook de derde plaats, met zijn Acolon 2010. De tweede plaats was voor de Uylenbergher Regent Nieuw Barrique 2010 uit het Hageland. Bij de witte wijnen ging de eerste prijs naar de pinot blanc-auxerrois 2010 van domein Pietershof uit Teuven (Voeren). Wijndomein Aldeneyck uit Maaseik stond op de plaatsen twee en drie met zijn pinot gris barrique 2010 en pinot blanc 2010.

Bij de schuimwijnen werd de Fibonacci brut van het domein Schorpion uit Haspengouw tot winnaar gekroond. De tweede prijs ging naar Chardonnay Meerdael uit Oud-Heverlee, de derde prijs naar de Wiscoutre van wijndomein Entre-Deux-Monts uit Heuvelland.

De beste Belgische wijnen werden voor de zevende keer gekozen. 75 wijnsoorten (32 witte wijnen, 26 rode wijnen en 17 schuimwijnen), afkomstig van 15 Belgische wijnboeren, werden door professionele proevers beoordeeld in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Alleen wijnsoorten waarvan minstens 300 liter wijn verbouwd wordt en die in de handel verkrijgbaar zijn, komen in aanmerking.