Direct naar artikelinhoud

Aalsterse carnavalsvereniging neemt zoete wraak op burgemeester Uyttersprot

Met een openbare brief maakt de Aalsterse carnavalvereniging Noig aan burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) duidelijk dat haar vader andere normen en waarden in het vaandel droeg dan zijzelf.

De burgemeester dook deze week op het internet op in een filmpje van vier jaar geleden waarin ze de liefde bedreef met haar toenmalige verloofde. Terwijl zij daarvoor de schouders ophaalde, wijst de vereniging erop dat het gemeentebestuur, toen onder leiding van haar vader Raymond, 27 jaar geleden een 'obscene' act uit het carnavalsfeest haalde, omdat de groep naakt door de straten liep. De Morgen was toen de enige krant die daarover schreef, onder de kop 'Aalst censureert carnaval'.

"Onze naaktwandeling was een ludieke aanklacht tegen de inbeslagname van een Zweeds jeugdboekje, waarin adolescenten op speelse wijze in contact werden gebracht met seksualiteit", vertelt Jacquy De Pauw van Noig. "Het was de toenmalige Aalsterse cultuurschepen, van CVP-signatuur, die deze vermeende 'porno' uit de stedelijke bibliotheek liet verwijderen. Wij wilden deze overtrokken reactie en onversneden hypocrisie aan de kaak stellen. Wat wonderwel lukte. Zondag konden we onze tocht in blote fluit uitlopen, maar maandag werden we brutaal uit de stoet verwijderd. In mijn herinnering waren jullie toen de enige krant die onze uitsluiting op de voorpagina zetten. Wat wij zo prachtig vinden, is dat de dochter van een minzame maar streng moralistische burgervader ons 27 jaar later willens nillens gelijk heeft gegeven. De heersende moraal van toen was écht niet ok."

De Pauw vervolgt, maar nu ernstiger: "Ilse Uyttersprot is onvoorzichtig geweest en heeft de mogelijke gevolgen niet ingeschat. Het valt te hopen dat ze niet afgerekend wordt op dit akkefietje, maar in politiek weet je nooit. Eerst eens zien of ze de gemeenteraad van volgende week met glans doorstaat. Daarna volgt de echte test: de opstelling van de kieslijsten. Het valt niet uit te sluiten dat de CD&V dan een mes tussen de schouderbladen plant. U kent de partij."