Direct naar artikelinhoud

Club Brugge moet Odjidja tot play-offs missen

Slecht nieuws voor Vadis Odjidja (22). De draaischijf van Club Brugge, die zich zondag blesseerde tijdens de topper tegen Anderlecht, ging gisteren onder het mes en mist de rest van de reguliere competitie.

De persmededeling die Club Brugge gisteren de wereld instuurde was kort maar duidelijk: blauw-zwart moet het de komende tien wedstrijden zien te rooien zonder zijn sterkhouder. "Club Brugge zal de komende twee maanden geen beroep kunnen doen op Vadis Odjidja. De centrale middenvelder viel in de wedstrijd tegen Anderlecht uit met een kraakbeenletsel en wordt vandaag geopereerd in het AZ Monica in Antwerpen."

Hoe Odjidja zijn blessure opliep, is niet helemaal duidelijk. "Het gaat in ieder geval niet om een oude blessure", klonk het bij Brugge. "Vadis heeft vorige maand even gesukkeld met de knie, maar toen ging het om een overbelasting. Deze blessure is het gevolg van een trauma."

Odjidja moet in de match tegen Anderlecht op een gegeven moment zijn rechterknie verdraaid hebben. Omdat hij merkte dat de pijn niet overging, vroeg hij een kleine tien minuten voor tijd zelf om zijn vervanging. Heeft Odjidja zich misstapt? Maakte hij een foute beweging? Of kreeg hij een fatale tik in een van de vele stevige duels met Biglia en co.? De middenvelder wist het zelf ook niet te zeggen.

Extra transfer?

Hoe dan ook, de gevolgen zijn zwaar. Pas begin april weten we hoeveel punten deze blessure Club gekost zal hebben, maar dat ze bij Brugge ongerust zijn, mag niet verbazen. Odjidja was dit seizoen met voorsprong de beste speler bij blauw-zwart. Vaak bepaalde hij rechtstreeks het matchresultaat: speelde Odjidja goed, dan draaide Club. Was Odjidja minder, dan liep het stroef.

Het uitvallen van de Rode Duivel betekent dus een zware aderlating voor Christoph Daum. De enige troost die de Duitser heeft, is dat zijn spelmaker straks opnieuw over al zijn kwaliteiten zal kunnen beschikken. Tijdens de kijkoperatie van vandaag wordt een stukje losgekomen kraakbeen weggenomen. Een noodzakelijke, maar niet al te zware ingreep. "We hebben de zekerheid dat deze blessure perfect zal genezen", wisten ze in Brugge te vertellen.

In principe zou Odjidja weer fit moeten zijn voor de start van de play-offs. Ongetwijfeld kan hij de ploeg dan nog gouden diensten bewijzen, maar de vraag is hoe groot de achterstand tegen dan is. Club staat op dit moment zes punten in het krijt bij leider Anderlecht, maar heeft ook maar vier punten voorsprong op de cruciale zesde plaats.

Mogelijk inspireert die moeilijke situatie het Brugse management en bestuur tot bijkomende actie op de transfermarkt. De voorbije weken maakte Club werk van de komst van een spits (Bacca) en een linksvoetige verdediger (Jordi?) en was het aantrekken van een extra middenvelder optioneel. Mogelijk wordt de zoektocht naar een centrale pion nu geïntensifieerd.