Direct naar artikelinhoud

Vande Lanotte wil energieprijs bevriezen tot eind dit jaar

De studie die de regering bestelde bij energiewaakhond CREG toont aan dat de prijzen van gas en elektriciteit hoger liggen dan in de buurlanden. Daarom bespreekt het kernkabinet volgende week het bevriezen van de prijzen toteind dit jaar.

Het vertrouwelijk rapport van de CREG, dat De Morgen kon inkijken, liegt er niet om. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de prijzen voor de periode 2009-2011 van gas en elektriciteit in ons land en die in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Gemiddeld betaalde een gezin met standaard elektriciteitsvoorzieningen in België per jaar 756 euro, in Nederland 607 euro, in Groot-Brittannië 505 euro en in Frankrijk 468 euro. Enkel Duitsland scoort slechter met 799 euro per jaar.

Opvallend is dat de prijs waartegen de leveranciers zich bevoorraden op de groothandelsmarkt niet substantieel verschillend is in de vergelijking met de buurlanden. En toch zijn de prijzen bij ons hoger. Bovendien blijkt dat de energieprijs die de professionele afnemer betaalt goed scoort in de internationale vergelijking. "Dat zou erop kunnen kunnen wijzen dat de leveranciers in België vooral hun marges realiseren op het residentiële segment", stelt de CREG.

Wat de gasprijzen betreft, stelt de energiewaakhond vast dat een residentiële gebruiker enkel in Nederland een hogere prijs betaalt. Een gevolg van de zeer zware belasting die op aardgas wordt geheven bij onze noorderburen. In België betaalt een residentiële gebruiker gemiddeld 1.398 euro per jaar, terwijl dat in Nederland 1.500 euro bedraagt. In Duitsland is dat 1.396 euro, in Frankrijk 1.349 euro en in Groot-Brittannië 937 euro.

De hoge prijs voor gas kan volgens de energieregulator te maken hebben het gebruik van "oude indexatieparameters, gelinkt aan de prijs van aardolie, die niet meer relevant zijn en waarvan de CREG sterk aanbeveelt om het gebruik ervan stop te zetten".

Prijs niet indexeren

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) schieten meteen in actie en willen dat de prijzen dit jaar niet meer worden geïndexeerd. De maatregel zou kunnen ingaan vanaf maart. In de tussentijd wil de CREG alle prijsformules die door de leveranciers worden aangeboden onderzoeken. Bedoeling is hoe dan ook om indexeringen in de toekomst afhankelijk te maken van het groen licht van de CREG. Naast de energieprijzen zouden ook de distributietarieven worden bevroren tot en met 2014, tot de bevoegdheid geregionaliseerd is. Om concurrentie tussen de leveranciers te stimuleren, wil men ook komaf maken met de opzegvergoedingen.

Belangrijk nog: in zijn aanbevelingen neemt de CREG een nucleaire bijdrage van 1,2 miljard euro op voor 2012. "Het substantiële kostenvoordeel in hoofde van de nucleaire producenten dient te verdwijnen... En in de verdere toekomst dient het systeem bestendigd en versterkt te worden tot concurrentie mogelijk is." De regeringsonderhandelaars kwamen eind vorig jaar overeen een heffing van 550 miljoen euro in te voeren voor dit jaar.