Direct naar artikelinhoud

'Opvolging voorwaarden meer au sérieux nemen'

De 61-jarige pedofiel die door tieners is ontmaskerd, heeft verschillende keren zijn voorwaarden geschonden. Toch loopt hij nog altijd vrij rond. Daar kunnen goede redenen voor zijn, maar Child Focus is ongerust. 'Die man lijkt een voortdurend gevaar.'

Met YouTube als schandpaal wisten verschillende jongeren een 61-jarige Vlaming te ontmaskeren. Onder de naam Bart sprak hij met hen op Omegle, een website zoals Chatroulette, of voegde hen toe aan Skype. Hij vroeg de minderjarigen om allerlei handelingen uit te voeren, zoals hun T-shirt en broek uit te doen.Voor die feiten werd de man door het parket voorgeleid bij een onderzoeksrechter nadat De Morgen met het verhaal naar de politie was gestapt. Onder strikte voorwaarden werd hij opnieuw vrijgelaten.

Die voorwaarden zijn niet bekend, maar het lijkt realistisch dat contact met minderjarigen er daar één van is. Dat contact is er in tussentijd wel geweest, bewijzen nieuwe video's van minderjarigen. Het gerecht is daarvan op de hoogte. "Ook na de voorwaardelijke invrijheidstelling hebben we meermaals doorgegeven dat die man opnieuw bezig is", zegt Dirk Depover van Child Focus.

De man is ondervraagd en "hij is toen opnieuw gewezen op zijn voorwaarden", zegt Annelies Verstraete, woordvoerster het Oost-Vlaamse parket. Hoewel deze week een minderjarige een nieuwe video online zette die kan aantonen dat hij dat wél contact heeft, blijkt het dus niet nodig om hem aan te houden.

Nog niet vaak meegemaakt

Advocaten die regelmatig de verdediging voeren van zowel daders als slachtoffers in pedofiliezaken, wijzen erop dat dat erg uitzonderlijk is. "Wie voorwaarden krijgt opgelegd, krijgt in zekere zin al een tweede kans. Ik zou het merkwaardig vinden als hij dan nog eens tegen de lamp zou lopen en weer wordt vrijgelaten", zegt strafpleiter Christine Mussche. Haar confrater Jorgen van Laer is het daarmee eens. "Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat iemand zijn voorwaarden schendt, zonder in de gevangenis te belanden."

Op dit moment is het onduidelijk of het parket hem opnieuw heeft laten voorleiden bij de onderzoeksrechter na de nieuwe meldingen. Het parket kan weinig kwijt: "Het onderzoek is volop aan de gang."

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het in het belang van het onderzoek is dat een verdachte vrij is. Zo heeft hij bij aanhouding recht op inzage in zijn dossier. Als het parket nagaat of er ook andere daders in het spel zijn, is het cruciaal dat de verdachte daar niet van op de hoogte is. Anders zou hij zijn netwerk daarvan kunnen verwittigen. Er kan ook een andere, grotere zaak lopen bij het parket, die men niet in het gevaar wil brengen.

Genoeg redenen waarom de man vrij rondloopt, maar niet waarom hij nog altijd online kan converseren met kinderen.

"Dat er deze week een nieuw filmpje is opgedoken, is zorgwekkend", zegt Child Focus, dat zich enkele weken geleden al burgerlijke partij stelde. "Het bewijst dat de opvolging van voorwaarden meer au sérieux moet worden genomen. We hebben alle redenen om te denken dat er naast de publieke filmpjes ook nog ongeïdentificeerde slachtoffers zijn. Die man lijkt een voortdurend gevaar voor de seksuele integriteit."

Justitiehuizen rapporteerden

De opvolging van die voorwaarden gebeurt in Vlaanderen door de justitiehuizen. In het verleden werd wel eens geklaagd over de begeleiding, onder meer in terreurdossiers, maar dat zou nu niet het geval zijn.

Woordvoerder Liesbeth Wyseur: "Daders met dergelijke profielen worden in de justitiehuizen altijd prioritair opgenomen en nauwgezet gevolgd. Vanuit het justitiehuis werd tijdig (eerder al) gerapporteerd aan de onderzoeksrechter dat er onregelmatigheden waren. Hier is geen sprake van onvoldoende opvolging."