Direct naar artikelinhoud

Vilvoordse sociale huisvestingsmaatschappij gooide jaarlijks 2 miljoen euro over de balk

Een audit brengt wild wanbeheer en vermoedens van fraude aan het licht bij de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting (IVMH). Kaderleden lijken het te druk te hebben met intern geruzie om ook nog aan sociale huisvesting toe te komen.

De vorige directeur van de Vilvoordse sociale huisvestingsmaatschappij gooide jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro over de balk. Gelden die bestemd waren voor sociale huisvesting gingen naar een duur boekhoudkantoor dat maandelijks 220.000 euro factureerde, maar er een potje van maakte. "De chaotische toestand van deze administratie en de informele administratieve organisatie maakt ze bijzonder kwetsbaar voor fraude", aldus de doorlichting, op vraag van de twee jaar geleden aangetreden nieuwe directie.

Bij renovatieprojecten had de IVMH had de gewoonte om contracten nodeloos op te splitsen, om de wet op de overheidsopdrachten te omzeilen. Ze liep zo Vlaamse subsidies mis. Verliet een huurder zijn woning, dan liet de IVMH een firma opdraven die tot 2.500 euro aanrekende om de woonst 'schoon te maken'. Met de verloning aan het eigen kaderpersoneel liep het volgens de doorlichting helemaal de spuigaten uit. Directeur Frederik Van Nuffel kende zichzelf ook nog 1.000 tot 2.000 euro aan onkosten toe voor restaurantbezoek. Verder, zegt het rapport, werden in 2009 en 2010 'teambuildinguitstappen' georganiseerd voor 10.000 tot 20.000 euro.

Het Agentschap Wonen (RWO) moest ingrijpen toen de nieuwe directeur en een ander kaderlid al te dure bedrijfswagens trachtten te financieren via gelden voor sociale huisvesting. Eind 2007 had de IVMH nog meer dan 4 miljoen euro aan liquide middelen, eind 2010 een negatief saldo van meer dan 2 miljoen euro. De schuld: 2,8 miljoen euro.

Lek

Het rommelt al een poosje bij 'de Inter-Vilvoordse', met als hoogtepunt de zitting van de gemeenteraad op 8 november 2010. Zo'n honderd huurders en personeelsleden trokken toen met spandoeken naar het gemeentehuis: 'Anneliese moet blijven'. De Vilvoordse burgemeester Marc Van Asch (CD&V) stuurde aan op het ontslag van Anneliese Simoens (eveneens CD&V), schepen en voorzitter van de IVMH, omdat zij een arbeider had ontslagen, Van Asch eiste dat zij dat ontslag ongedaan maakte.

"Frederik Van Nuffel heeft mij toen in de gemeenteraad gesteund", zegt Simoens. "Daarop werd hij op ontslagen wegens 'niet politiek neutraal'. Hij is naar de rechtbank gestapt met een eis om 250.000 euro schadevergoeding." Het is allicht niet toevallig, oppert de ex-schepen en inmiddels ook ex-politica, "dat dit rapport nu uitlekt". In de korte periode van enkele maanden dat zij IVMH-voorzitter was zegt zij "op veel ernstiger zaken" te zijn gestoten.

"De man die wij ontsloegen, deed allerlei klussen voor bepaalde Vilvoordse politici", zegt ze. "Wij vonden dat niet kon. Van Asch zei: 'Die man heeft veel gedaan voor onze partij.' Als ik hem eruit zou zetten, zou ik er zelf uit worden gezet. En zo is het gegaan."

Te veel vertrouwen

Burgemeester Van Asch hield zich gisteren op de vlakte. Hij zegt dat hij in 2010 zelf al eens een inspectie van de boekhouding gelastte bij de IVMH. "Toen bleek er niks aan de hand", zegt hij. "Wij zijn bestuurders, geen boekhouders. Als men ons cijfers voorlegt, gaan wij ervan uit dat die kloppen. Restaurantbonnetjes krijgen wij niet te zien. Van een aantal zaken ben ik echt uit de lucht gevallen. Misschien is er te veel vertrouwen geweest."

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) stelt de Vlaamse regering volgende vrijdag voor om de audit van de Vlaamse administratie (IAVA) in te schakelen. Die zou voor 1 april met een nieuwe audit moeten komen. "Als blijkt dat er meer aan de hand is dan louter wanbeheer, zullen we het dossier aan het gerecht bezorgen", zegt Van den Bossche.