Direct naar artikelinhoud

CEO die ontwikkelingssteun in fiscale paradijzen stak, moet opstappen

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette vraagt BIO een eind te maken aan het contract met CEO Hugo Bosmans. De organisatie kwam in opspraak door ontwikkelingssteun die ondergebracht werd in fiscale paradijzen.

Eind vorige maand ontstond heisa over de werking van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden BIO, een instelling die grotendeels in handen is van de overheid en privé-investeerders in ontwikkelingslanden financieel steunt.

BIO zou de voorbije jaren voor in totaal 150 miljoen euro hebben ondergebracht in fiscale paradijzen zoals Mauritius of de Kaaimaneilanden. Magnette liet toen al weten komaf te willen maken met de praktijk en vroeg de instelling een rapport op te stellen over de affaire. Ondertussen heeft hij de raad van bestuur gevraagd om een eind te maken aan het contract met CEO Hugo Bosmans, die via een bvba aan BIO verbonden was. De minister wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe topman komt, maar dan in loonverband en met een vaste vergoeding.

Magnette pleit ook voor een compactere raad van bestuur die een betere weerspiegeling is van de sector. Hij herhaalde dat BIO door de jaren heen uit zijn voegen is gebarsten en enorme budgetten (600 miljoen euro) is beginnen beheren zonder dat de structuur werd aangepast en er duidelijke financiële regels kwamen. Hij gaf ook aan dat BIO met zijn offshore-activiteiten wellicht geen wettelijke regels heeft overtreden, maar dat er wel ethische bezwaren rijzen.