Direct naar artikelinhoud

Ouders willen samen afscheid nemen

De lichamen van de 28 overleden slachtoffers van het busongeval zijn gerepatrieerd. Twee C-130's met aan boord 22 witte kistjes en 6 grotere, houtkleurige kisten landden gisterochtend in Melsbroek. Woensdag neemt Lommel afscheid, en dag later is het de beurt aan Heverlee.

Nadat donderdagavond kort voor middernacht de nabestaanden al terug naar België gevlogen waren, kwamen gisteren de stoffelijke resten van de slachtoffers aan. Om acht uur 's ochtends begon een ceremonie op de luchthaven van het Zwitserse Sion. In aanwezigheid van de president van het kanton Wallis werden de kisten langs een erehaag aan boord van twee militaire toestellen gedragen. Kort voor negen steeg het eerste vliegtuig op, meteen daarna volgde het andere.

"Na de aankomst in Melsbroek zijn de lichamen door begrafenisondernemers overgebracht naar Lommel en Heverlee", zegt Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. "In beide gemeenten zullen rouwkapellen ingericht worden. We hebben beslist om de begrafenissen op twee verschillende dagen te houden om iedereen de kans te geven beide diensten bij te wonen. "

Vanaf nu ligt de regie in handen van de gemeentebesturen van Lommel en Leuven. "Ik heb de ouders inmiddels gesproken", zegt Kris Verduyckt, eerste schepen van Lommel. "Wat zij willen, staat voorop. Het volledige draaiboek is nog niet klaar, dat zal vermoedelijk in de loop van dit weekend afgewerkt worden, maar het ziet ernaar uit dat de meeste families deelnemen aan de gezamenlijke plechtigheid op woensdag om halfelf. Ze hebben de wens geuit om samen afscheid te nemen."

De afscheidsdienst zal plaatsvinden in de Soeverein Arena. In die hal is plaats voor 8.000 mensen, al zal dat door de opstelling komende woensdag wat minder zijn. "Voor het gebouw is ook nog een groot plein", zegt Verduyckt. "Daar zal iedereen de plechtigheid via grote schermen kunnen volgen. Na de gezamenlijke ceremonie zullen de families elk afzonderlijk in intieme kring afscheid nemen."

In Leuven is het scenario gelijkaardig. Daar komt een dag later een plechtigheid in de Sint-Pieterskerk, op de Grote Markt. Ook in Leuven, waar alle families zullen deelnemen aan de gezamenlijke ceremonie, zullen er buiten schermen komen. In de kerk is slechts plaats voor 1.500 mensen. De koning en de koningin zullen aanwezig zijn op beide plechtigheden. De zes volwassen slachtoffers worden apart begraven.

Terwijl de ouders van de overleden slachtoffers de voorbereidingen treffen voor het afscheid, zijn ook de gewonde kinderen en hun mama's en papa's weer in het land. Zes lichtgewonden zijn inmiddels thuis, veertien anderen kwamen gisteren in de loop van de voormiddag aan met medische vluchten. "Zij zijn naar diverse ziekenhuizen overgebracht", zegt Gerlant van Berlaer, kinderarts op de spoeddienst van het UZ Brussel. Van Berlaer vloog woensdag samen drie andere collega's en de ouders naar Zwitserland. "Eén ziekenhuis kan dit niet aan. Dat zou het niveau van de zorg hypothekeren. De meeste kinderen hebben breuken. Hun medisch herstel zal niet zo heel lang duren. Kinderen genezen snel."

Vier gewonde kinderen zijn nog in Zwitserland. Het gaat om drie patiënten in het ziekenhuis van Lausanne en eentje in Bern. De drie kinderen in Lausanne lagen in coma, maar van één meisje kwam ondertussen het bericht dat ze wakker is. "Die kinderen zullen zeker nog de eerste week niet overgebracht kunnen worden naar België", zegt Van Berlaer.

Als het zover is komt het er voor hen, en voor de andere overlevenden, vooral op aan om in een goed opvangnet te voorzien. "Als een drama gebeurt, dan vallen kinderen terug op hun naasten", zegt Van Berlaer. "Dat zijn de ouders, maar ook vriendjes en leerkrachten. Die laatsten zijn er niet meer. Dat maakt deze situatie extra zwaar. Maar ze zijn in Zwitserland al goed omringd."

Dat blijkt ook het geval geweest te zijn voor de ouders van de overleden kinderen: zij schreven voor ze in het vliegtuig naar huis stapten nog een brief om de lokale hulpdiensten te bedanken. Lommels burgemeester Peter Vanvelthoven noemt de actie van de ouders 'enorm moedig en krachtig': "Ze zitten in de diepste put van hun leven, maar ze hebben anderen bedankt en omarmd."