Direct naar artikelinhoud

Oppositie wil onderzoek naar 'misrekeningen' Van Overtveldt

Oppositiepartijen Ecolo-Groen en sp.a willen dat het Rekenhof de fiscale maatregelen van de federale regering onderzoekt. Dat moet de discussie over de fiscale inkomsten objectiveren.

De oppositie ligt al een hele tijd in de clinch met minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over de fiscale inkomsten in de begroting van 2016. Begin deze maand bleek uit de eindafrekening van de FOD Financiën dat die inkomsten 4 miljard euro lager liggen dan begroot. Volgens Van Overtveldt baseert de oppositie zich op foute cijfers die nog niet boekhoudkundig gecorrigeerd zijn volgens de Europese regels.

Sp.a, Groen en Ecolo zijn de discussie beu en willen naar eigen zeggen debatteren met neutrale en correcte inkomstencijfers. De gevraagde audit van het Rekenhof moet daarbij helpen, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo.

Constructief voorstel

"Dit is een constructief voorstel. Als Van Overtveldt echt zo veel vertrouwen heeft in zijn cijfers, dan kan hij hier niets op tegen hebben", zeg Calvo. Het Rekenhof heeft zelf al een hele tijd opmerkingen bij de te optimistische ramingen bij Financiën.

De drie partijen hopen de discussie definitief te beslechten, maar vrezen dat "het scenario van 2016 zich dit jaar zal herhalen". De federale regering heeft in haar begroting 2017 nog eens een stijging van 5 procent of 5,36 miljard euro aan fiscale ontvangsten ingeschreven. Nieuw is wel dat er een buffer van 700 miljoen aan mogelijke tegenvallers is opgenomen.

Bij het kabinet van minister Van Overtveldt valt te horen dat er weinig toegevoegde waarde van de audit valt te verwachten. "Verschillende instanties, zoals het Rekenhof en het monitoringcomité, controleren de begroting nu al." Van Overtveldt verwacht begin volgende week de definitieve begrotingscijfers van 2016. "We zitten op schema", zegt zijn woordvoerder.