Direct naar artikelinhoud

België vecht Europese boete aan

Als Europa ons land een boete oplegt, start minister van Financiën Koen Geens (CD&V) een juridische procedure op. Ook de Vlaamse partijvoorzitters verzetten zich intussen hevig tegen Europa. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten spreekt over 'cijferfetisjisme'.

De Europese Commissie beslist woensdag of België bestraft wordt omdat ons huiswerk niet voldoet. Ons land legt slechte papieren voor: de begroting ligt al drie jaar boven de verboden 3 procent van het bbp. De boete kan oplopen tot 0,2 procent van het bbp of omgerekend 765 miljoen euro.

Inmiddels blijkt uit goede bron dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) van plan is om een juridische procedure te beginnen, mocht Europa een boete opleggen. Het gerenommeerde kantoor Cleary Gottlieb heeft op zijn vraag een dossier opgemaakt waarmee ons land een miljoenenboete kan weigeren. Zo'n boete kan niet retroactief zijn en is dus onwettig, luidt de redenering.

'Totaal onbegrijpelijk'

Ook de Vlaamse partijvoorzitters zetten hun stekels op. Zelfs Open Vld, de partij van eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht. Ook eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn is een liberaal.

"Als de Commissie als een cijferfetisjist naar onze begroting kijkt, dan schieten we tekort. Maar een economie gaat om mensen, niet om cijfers, tabellen en grafieken", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. "We leverden al zware inspanningen, en zullen dat de komende jaren blijven doen. Een boete zou een verkeerde beslissing zijn."

Volgens Rutten moet Europa vooral kijken naar de hervormingen in "het DNA van onze economie". "De hervorming van de arbeidsmarkt en de pensioenen, dat is het belangrijkste voor de regering. En dat moet ook de prioriteit zijn van de Commissie. Dat Europa daar extra inspanningen vraagt, begrijp ik."

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt een boete "totaal onbegrijpelijk", zeker als Nederland en Frankrijk wel ontsnappen. "Europa moet rekening houden met de recessie. Als de Commissie zichzelf ernstig neemt, mag er geen verschil zijn tussen de gevolgen van de economische vertraging in Nederland of België." Ook Beke heeft vragen bij de juridische grondslag van een boete. "Kan Europa dat zomaar opleggen? De huidige procedure is helemaal niet zonneklaar daarover."

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback uitte gisteren kritiek tijdens de ledendag van zijn partij in het dierenpark Pairi Daiza. "De begroting is vandaag fundamenteel gezonder dan hoe we ze aantroffen. En we doen dat zonder de toekomst van onze jongeren of de zorgen voor onze ouderen te hypothekeren. Wie ons daarvoor wil beboeten, is goed gek", vertelde de socialist aan zijn militanten.

Bij de Commissie wil men voorlopig geen commentaar kwijt, alleen dat de beslissing nog niet vastligt. Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) benadrukte in het VTM-nieuws wel dat afspraken afspraken zijn. Een boete is niet uitgesloten. Van Rompuy waarschuwde de regering ook: wat Europa overmorgen ook beslist, België zal sowieso verder moeten snoeien in 2014 en 2015. "Het vermijden van een boete betekent niet het einde van de besparingen." >>4