Direct naar artikelinhoud

De Paepe ziet af van tweede termijn als UGent-rector

De huidige rector van de UGent, Anne De Paepe, is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat meldt ze in een brief aan studentenblad Schamper.

"Ik voel me niet geroepen om een kiescampagne te voeren die dreigt te polariseren", schrijft De Paepe in de brief. Voor die verkiezingen, die later dit voorjaar georganiseerd worden, heeft zich al één duo kandidaat gesteld: Rik Van de Walle (decaan aan de Ingenieurswetenschappen en Architectuur) komt op voor het mandaat van rector en Mieke Van Herreweghe (onderzoeksdirecteur aan de Letteren en Wijsbegeerte) voor het mandaat van vicerector.

De Paepe zegt "vanuit alle geledingen van de universiteit een enorme steun gevoeld (te hebben) om de nieuwe, meer open koers voort te zetten en me kandidaat te stellen voor een tweede termijn. Al deze spontane steun deed enorm veel deugd. Ook een sterke kandidaat-vicerector stond klaar om het gestarte project mee voort te zetten".

Om haar beslissing om toch niet door te gaan, uit te leggen, verwijst De Paepe naar het overlijden van haar man, "een voor mij noodzakelijke steun". Ze voelt zich ook "niet geroepen om een kiescampagne te voeren die dreigt te polariseren".

Moeizame relatie

In 2013 was De Paepe de verrassende winnaar van de rectorverkiezingen die problematisch verliepen. Het Vlaams Parlement legde per decreet op dat voor de functies van vicerector en rector zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat moesten worden voorgedragen. Hoewel De Paepe initieel kandideerde voor vicerector, naast Freddy Mortier, kwam ze door dat decreet volop in de running.

Dat werd binnen enkele geledingen als een 'verraad' ervaren, en het leidde tot een moeizame relatie tussen De Paepe en vicerector Mortier. Dat leeft tot vandaag, en het is dan niet toevallig dat De Paepe verwijst naar die dreigende polarisering. "Met Mortier hadden de vrijzinnigen hun rector gekregen. Dat wordt de katholieke De Paepe aangewreven, en binnen enkele kringen leeft het gevoel sterk dat het nu tijd is voor een correctie", zeggen interne bronnen.

De Paepe wordt ook gezien als een rector van de vorige generatie, terwijl er vandaag veel verwacht wordt op het vlak van externe communicatie en maatschappelijk debat. "Het maatschappelijk gewicht van de UGent wordt onder haar rectorschap als te licht bevonden."

Over de verwezenlijkingen van De Paepe wordt dubbel gereageerd. Het probleem rond de zware pensioenlast die op de begroting van de universiteit woog heeft ze kunnen afhandelen. Anderen zeggen dat een termijn van vier jaar te weinig is om daadwerkelijk te kunnen spreken van realisaties. "Ze kwam ook redelijk onvoorbereid aan de start, en tegen je dan helemaal ingewerkt bent, is één ambtstermijn kort", klinkt het.

Anne De Paepe zelf zegt trots te zijn op de realisaties van de voorbije vier jaar. "We zijn als universiteit gegroeid in de voorbije periode, de onderwijs- en onderzoeksperformantie van de UGent is beter dan ooit."