Direct naar artikelinhoud

Greipel toont snelle benen in Parijs-Nice

Met een sterke spurt heeft André Greipel de vijfde rit in Parijs-Nice gewonnen, voor Arnaud Démare en Dylan Groenewegen. Maar nog dromen van Milaan-Sanremo? Neen, dat niet.

Greipel kan beter sprinten dan zingen. Maar de poging was zeker lovenswaardig op een vraag wat die sprintzege voor hem betekende, na zijn ontgoocheling dinsdag. Greipel nam de microfoon en begon zowaar een wijsje te neuriën: "Ich bin doch keine Maaaschine." Hij bedoelde dat hij niet altijd kan winnen.

Gisteren verliep het scenario wel gunstig. Lotto-Soudal had zijn huiswerk grondig gemaakt. De ploegmaats wisten perfect hoe ze hun kopman in de laatste kilometers, met de wind vol op kop, moesten beschermen. "Het team heeft me goed afgezet en de finish lag mij."

Voor de topsprinters was het de laatste kans. De komende drie ritten bevatten cols van eerste en tweede categorie. Hoe Greipel die bergen overleeft, daar hangt zijn beslissing over Milaan-Sanremo van af. "Ik weet nog niet of ik zal deelnemen. Sanremo is mijn doel niet meer, mijn doel ligt later. Ik heb het vaak geprobeerd, maar die natuurlijke selectie op de Cipressa en de Poggio ... Ik ben net te zwaar. Ik zie hoe ik de komende dagen kan klimmen."

Vast staat dat Greipel een andere aanloop richting Ronde van Vlaanderen zal nemen. "Hij doet nu de Ronde van Catalonië en dus niet Waregem, Harelbeke en Gent-Wevelgem", zegt ploegleider Herman Frison.

De rest van de week wil Greipel vooral ploegmaat Tony Gallopin helpen. Vanaf vandaag zijn de klassemensrijders aan zet. Julian Alaphilippe telt 33 seconden voorsprong op Gallopin.