Direct naar artikelinhoud

Kums: 'Kiezen tussen Anderlecht en Gent was zwaar'

Zondag staan Anderlecht en AA Gent tegenover elkaar. Twee clubs die in het hart zitten van Sven Kums. Aan de transfer van Kums (29) naar Anderlecht gaat dan ook een heel verhaal vooraf.

Halfweg april. De iPhone van Mogi Bayat rinkelt. Het is Vincent Mannaert. "We zouden Sven Kums graag terug naar België halen." De CEO van Club Brugge is goed op de hoogte van de situatie waarin de gewezen Gouden Schoen in Italië verzeild is geraakt.

Na een halfjaar bij Udinese kwijnt Kums er weg op de bank. Al sinds februari weet de voormalige draaischijf van AA Gent: "Hier stopt het straks voor mij."

In zijn appartement in Udine begint Kums steeds vaker te zappen naar matchen van Watford FC - de club die hem voor 9 miljoen euro bij de Buffalo's wegplukte en vervolgens uitleende. In de overtuiging dat hij enkele maanden later in de Premier League zal spelen.

Maar nog meer dan bij Udinese Calcio past Watford niet bij Kums. Hij vertrouwt zijn makelaar toe: "Ik zie mezelf hier volgend jaar niet voetballen." Het sein voor Bayat om de contacten op te starten.

Van Club Brugge is dan al lang geen sprake meer. Meteen na het horen van de interesse besliste Kums dat hij die overstap simpelweg niet kón maken. Iemand die opgeleid is door Anderlecht en kampioen speelt met AA Gent, kiest in zijn denkwijze niet voor de rivaal. Welk bedrag daar ook tegenover staat.

Andere gegadigden melden zich al snel. AA Gent op kop. Kums trekt half mei naar het bureau van voorzitter Ivan De Witte. Hein Vanhaezebrouck is er ook, in de hoop zijn poulain te overtuigen. Zo is Vanhaezebrouck na een jaar tevergeefs zoeken naar de geschikte opvolger van Kums tot de conclusie gekomen dat Gent hem best gewoon terugkoopt. Kums is gecharmeerd, maar laat meteen weten dat er nog geïnteresseerden zijn.

Bedenktijd

Anderlecht met name. Kums beseft op dat moment al dat er hem een lastige beslissing te wachten staat. Hij vraagt bedenktijd. "Dit was de moeilijkste keuze uit mijn carrière", geeft de middenvelder later toe.

Wanneer op 21 mei in Jan Breydel een volksfeest losbarst na de 2-1-zege tegen AA Gent, vloekt Vanhaezebrouck. "Ik wist dan al dat Kums niet voor ons ging kiezen", zucht hij een paar maanden later. Een dag later duikt Kums op in Neerpede, voor een nieuw gesprek met Van Holsbeeck. Vanaf dan gaat het snel. Kums maakt een paar dagen later, aan de vooravond van de slotmatch van Udinese, duidelijk dat Anderlecht zijn voorkeur geniet.

Hein Vanhaezebrouck neemt zijn chouchou niets kwalijk, hoe moeilijk de beslissing ook te verteren is voor AA Gent - hun probleem blijft onopgelost. "Maar de erkentelijkheid, die blijft wel", benadrukt De Witte.