Direct naar artikelinhoud

Geviseerde videoref vraagt om begrip

Morgen kaart scheidsrechtersbaas Johan Verbist de problemen van de voorbije weken met zijn videorefs aan. De Pro League verwacht dat er wordt ingegrepen. De videoref die tijdens Zulte Waregem - Club Brugge de mist in ging, reageert.

De veelbesproken videorefs stonden de voorbije dagen ernstig ter discussie. De Pro League richtte een brief aan scheidsrechtersbaas Johan Verbist en was daarin vernietigend. Het verwacht een fors optreden van de KBVB. De hele zaak ontplofte nadat er in Zulte Waregem - Club Brugge een strafschopovertreding van Mechele op Olayinka aan de videoref ontsnapte. De Pro League vroeg om hem en zijn twee assistenten onmiddellijk te vervangen.

Het gaat om Yves Marchand. Hij zat tijdens die avond in het busje met twee assistenten en legt uit wat er misliep. "Ik heb er geen probleem mee om toe te geven dat ik een fout maakte. Alleen is het wel belangrijk dat iedereen weet hoe het er in zo'n busje aan toe gaat. Ik heb uiteindelijk ook gezien dat het strafschop was. Alleen hebben we bij die fase de focus gelegd op de verkeerde camerabeelden. We gebruiken de beelden van tien camera's. Alleen beschikken wij niet over dezelfde beelden als Telenet of Proximus.

"Mijn assistenten zijn ex-refs en geen techniekers. Zij zijn opgeleid om die beelden terug te spoelen, maar kunnen dat niet zo snel als iemand die voor televisie werkt. Omdat er in de match Moeskroen - Charleroi zoveel te doen was over het feit dat het zo lang duurde voor de videoref tussenkwam, wilden we sneller beslissen. Bovendien was de arbiter (Lawrence Visser, SJH) kordaat en zei hij ook dat er geen overtreding was. We lieten het spel te snel verdergaan en daarna was er geen weg terug meer."

Geen professionals

Marchand hoopt dan ook op begrip. "Ik heb een fout gemaakt en wil me daarvoor gerust verontschuldigen bij Zulte Waregem. Alleen word ik wel heel zwaar aangepakt. Het liep eerder dit seizoen al fout met de scheidsrechters en de videorefs, maar nu was het van invloed op het resultaat en daarom krijg ik de volle laag."

Videorefs als Marchand zijn trouwens geen professionals. Zij krijgen een vergoeding van amper 80 euro per wedstrijd. De assistenten moeten het zelfs met de helft doen.

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist plant morgen een overlegmoment met alle videorefs. Hij wenst nog niet op de feiten vooruit te lopen. "Ik begrijp de kritiek. Het was strafschop en dat hadden we moeten zien, maar ik trek nog geen conclusies. Ik wil eerst met mijn mensen spreken. We zitten morgen samen en als er daarna iets gecommuniceerd moet worden, zullen we dat doen."