Direct naar artikelinhoud

Strengere bankregels slecht nieuws voor kapitaalbuffer

Nieuwe boekhoudkundige regels zullen Europese banken dwingen om grotere kapitaalvoorzieningen aan te leggen. Dat blijkt een studie van het kredietagentschap Standard & Poor's.

Vanaf 2018 moeten alle banken voldoen aan de International Financial Reporting Standards (IFRS). Concreet zullen banken moeten inschatten hoeveel verliezen ze gaan boeken op bestaande leningen. Nu zijn ze enkel verplicht om alleen de reële verliezen in de boekhouding op te nemen. Verwachte verliezen, ook al zien banken die van mijlenver aankomen, moeten ze niet opnemen in hun jaarverslag. Daardoor legden heel wat banken in de jaren voor de financiële crisis van 2008 onvoldoende reserves aan om die verliezen op te vangen, wat hen in veel gevallen op de rand van de afgrond bracht.

De nieuwe IFRS-regels moeten dat dus voorkomen. Alleen zal volgens de studie van Standard & Poors de kapitaalbuffer van banken door de invoering met 2,7 procent zakken, net nu de Europese Centrale Bank de banken aan het doorlichten is op hun financiële gezondheid. Die resultaten zouden tegen november bekend zijn en kunnen als gevolg hebben dat de banken extra kapitaal moeten bijpompen.