Direct naar artikelinhoud

Botox wist emoties

Britse onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van botox-behandelingen bij jongeren. Wie voor zijn 25ste al aan de botoxspuit gaat, zet volgens hen een rem op de eigen emotionele ontwikkeling.

De Journal of Aestethic Nursing bond afgelopen weekend de kat de bel aan. Jongeren die hun gezicht met botox behandelen, verlammen alle gelaatsspieren. Door het opgezwollen gelaat verdwijnen niet alleen de eigen gelaatsuitdrukkingen, maar ook de mogelijkheid om zich goed in te leven in anderen.

Volgens onderzoeker Michael Lewis van de universiteit van Cardiff is dat niet verwonderlijk. "De uitdrukkingen op ons gelaat weerspiegelen wat we voelen. We lachen omdat we blij zijn, we wenen omdat we pijn hebben. Heel vaak is een subtiele spierbeweging voldoende om te tonen wat we voelen. Behandelingen met botox verhinderen dat emoties getoond worden. Dat heeft effect op hoe anderen reageren, wat die bewuste emotie dan weer verdringt. Immers: om de emoties van anderen te begrijpen, nemen we onbewust hun gelaatsuitdrukkingen over. Maar na een botoxbehandeling wordt dat een stuk moeilijker en wordt anderen begrijpen plots minder vanzelfsprekend - want ook zij reageren op je eigen (afgezwakte) gezichtsexpressie. Wie zich laat botoxen, krijgt het dus niet alleen moeilijker om zelf zijn gevoelens uit te drukken, maar ook om anderen te begrijpen."

Moreel verkeerd

Omdat steeds meer jongvolwassenen zich laten botoxen, waarschuwt de Britse onderzoekster Helen Collier voor de kwalijke gevolgen ervan. "Als je gelaatsuitdrukkingen wegneemt, zal dat de emotionele en sociale ontwikkeling belemmeren. Voor jongeren een behandeling krijgen, moeten we eerst de gevolgen kennen. Anders moeten we er niet aan beginnen."

Collier wordt bijgetreden door een aantal vooraanstaande plastisch chirurgen, die zelfs stellen dat botox inspuiten bij jongeren moreel verkeerd is.

De Journal of Aestethic Nursing roept plastisch chirurgen daarom op om een aantal criteria te gebruiken alvorens over te gaan tot een botoxbehandeling. De dikte van de huid, de graad van beschadiging en de diepte van de rimpels zouden de drie belangrijkste zijn. Anderen vrezen dan weer dat financieel gewin toch op de eerste plaats blijft komen en dat vooral wellnessklinieken daarom botox zullen blijven promoten.

In de Medical Clinic in Brasschaat, waar botoxbehandelingen tot het standaardpakket behoren, was men gisteren nog niet op de hoogte van de studie. "Wij hebben net de tegenovergestelde ervaring", luidt het. "Mensen die ontevreden zijn over hun gezicht of voorkomen, wandelen net gelukkiger buiten, en dat zie je."

Standaardpakket

Wel pleit de woordvoerster voor een minimumleeftijd. "Als er geen specifieke medische redenen zijn, dan ligt bij ons de grens op 21. Het kan wettelijk vanaf achttien, maar in dat geval vragen we eerst de toestemming van de ouders."

De volledige studie wordt in oktober voorgesteld.