Direct naar artikelinhoud

IS dreigt met builenpest

IS wil biologische wapens gebruiken in zijn strijd tegen ongelovigen. Dat blijkt uit een laptop van een gevluchte IS-strijder met instructies voor het verspreiden van de builenpest.

De computer werd gevonden in de noordelijke Syrische provincie Idlib en bevat een document van negentien bladzijden waarop instructies staan voor het verspreiden van de ziekte. "Het voordeel van biologische wapens is dat ze niet duur zijn en veel slachtoffers kunnen maken", klinkt het in het document. Verder staat er ook hoe men de verkregen builenpestbacterie veilig kan testen voor ze te gebruiken in een terreuraanslag. "Als de microbe in kleine muizen wordt geïnjecteerd, zouden de symptomen binnen de 24 uur moeten verschijnen", aldus de tekst.

De laptop, die in handen kwam van de Nederlandse journalist Harald Doornbos, bevat ook nog documenten met instructies voor het maken van bommen, het stelen van auto's en het vermijden van arrestaties tijdens reizen. De inhoud toont aan dat IS beschikt over militanten met een verregaande kennis. De eigenaar van de bewuste laptop is bijvoorbeeld een Tunesische student die chemie en fysica heeft gestudeerd aan de universiteit van Tunis voor hij naar Syrië vertrok.

Viroloog Marc Van Ranst relativeert de biologische informatie. "Het is niet eenvoudig deze bacterie in grote dosissen aan te maken en dit is nog geen concrete handleiding. Al is het wel zo dat IS grotere toegang heeft dan de meeste andere jihadi's tot mensen met kennis, universiteiten en labo's."

Groot-Brittannië heeft voor het eerst sinds 2011 het terreuralarm verhoogd van 'aanzienlijk' naar 'ernstig', het op één na hoogste niveau. Het betekent dat de autoriteiten een aanval erg waarschijnlijk achten. Volgens premier David Cameron is IS "de grootste en meest verregaande bedreiging" voor de Britse veiligheid ooit.

"Bij ons zijn er voorlopig geen nieuwe elementen om het dreigingsniveau te verhogen", zegt OCAD, het overkoepelende antiterreurorgaan. "Het blijft op niveau twee, wat het gemiddelde is."

IS lijkt steeds sterker te worden en niemand weet hoe de organisatie het best kan worden aangepakt. De Amerikaanse president Obama staat onder druk om, na de onthoofding van de Amerikaan James Foley, luchtaanvallen uit te voeren op IS in Syrië. Maar hijzelf zegt dat de VS "nog geen enkele strategie" hebben wat betreft de terreurgroep of de oorlog in Syrië.

Het aantal oorlogsvluchtelingen in Syrië is ondertussen gestegen tot het enorme cijfer van 3 miljoen, zo melden de VN.

In ons land wordt de aantrekkingskracht van IS steeds groter. OCAD meldt dat er almaar meer Belgische jongeren vertrekken om zich aan te sluiten bij de terreurgroep in Irak of Syrië. Om het fenomeen aan te pakken, stelt Groen voor om de hervormde Senaat de opdracht te geven zich te buigen over een radicaliseringsplan.

>>14, 15, 16-17