Direct naar artikelinhoud

'Workaholics mogen geen rolmodellen zijn'

Een burn-out omdat je te veel werkt? Ook, maar vooral omdat we dat werk niet kunnen loslaten op vakantie, waarschuwen onderzoekers. 'Stop met workaholics complimenten te geven. Werknemers die de gulden middenweg vinden, dát moeten de nieuwe rolmodellen worden.'

Zonnekloppen op een parelwit strand en ondertussen dromen van de all-in cocktailbar, het uitgebreide ontbijtbuffet ... én de dossiers die zich intussen, duizenden kilometers verderop, aan het opstapelen zijn op je bureau. Het overkomt vier op de tien Vlamingen. 46 procent kan het zelfs tijdens zijn of haar vakantie niet laten om af en toe e-mails te beantwoorden of dossiers in te kijken.

Meer dan de helft werkt harder voor de vakantie, en maar liefst 58 procent moet na die welverdiende vakantie een tandje bijsteken om weer helemaal mee te zijn. Dat alles blijkt uit een groot onderzoek van de KU Leuven, de VUB, de UGent en Odisee bij 3.337 voltijds werkende Vlamingen.

De Vlaming kan zijn werk niet loslaten op vakantie, dus. "En ze hebben al minstens een week nodig om in vakantiemodus te geraken", zegt Ralf Caers, professor hr-management aan de KU Leuven. "Pas op het einde van week twee is er volledige rust. Dan blijft er maar weinig tijd over voor 'echte' vakantie."

Werken op het strand

Volgens Caers is het "niet verwonderlijk" dat we ons hoofd maar moeilijk kunnen vrijmaken. "Werk kan minder door een collega overgenomen worden: steeds meer werknemers specialiseren zich, de bezettingsgraad op kantoor wordt lager en de werkdruk hoger. Extra hard werken voor en na de vakantie wordt voor heel wat werknemers een noodzaak."

En dus blijft er van die innerlijke rust, die gezonde blos op je gezicht en het frisse hoofd na amper drie weken niets meer over - zo blijkt uit studies. En is de kans op burn-out des te groter. "Onderzoekers dachten altijd dat het aantal vakantiedagen zou verklaren waarom werknemers al dan niet vrezen om in de nabije of verre toekomst een burn-out te krijgen, maar dat bleek helemaal geen invloed te hebben", aldus Caers. "Wel zijn het die werkzorgen tijdens je vakantie. Werknemers die op het strand met hun hoofd op kantoor zitten, zijn drie keer banger om binnen het jaar een burn-out op te lopen dan zij die voluit genieten."

Complimenten

Nochtans zijn er verschillende oplossingen voor een zorgeloze vakantie. Al liggen die vooral in handen van de werkgever. Zo moet volgens de onderzoekers het rolmodel van de perfecte werknemer serieus bijgesteld worden.

"Nu krijgt iemand die zich uit de naad werkt, de workaholic zonder kinderen die voluit carrière maakt, complimenten van de chef. Maar dat zijn net de mensen die vandaag een burn-out ontwikkelen", meent Caers. "De werknemers die de gulden middenweg tussen werk en privé vinden, dat moeten de nieuwe rolmodellen worden. Laat werknemers ook teamgericht werken. Zo kunnen ze makkelijk dossiers van elkaar opvangen. En rem als baas je mensen ook eens af. Laat hen afstand nemen van het werk en zorg dat ze zich niet verplicht voelen om voor het slapengaan nog mails te beantwoorden."