Direct naar artikelinhoud

Ook outstanding op de weg

Wout van Aert na de finish in Moorslede: 'Mathieu is gene gewone.' Reactie van ritwinnaar Van der Poel: 'Dat kun je net zo goed over hem zeggen.' De jonge crossers kleurden de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour. Zelfs Philippe Gilbert moest uiteindelijk plooien.

Sven Nys is cocommentator voor VRT tijdens deze Baloise Belgium Tour. Nys is ook een van de beste veldrijders aller tijden. Maar zelfs in zijn beste dagen haalde hij nooit dit niveau op de weg. Van der Poel en Van Aert werden eerste en derde in Moorslede, nadat ze eerst mee de koers hadden gemaakt. Van Aert voerde al de forcing op de Kemmelberg. Hij kwam er als eerste boven, voor Philippe Gilbert. Van der Poel volgde een paar plaatsen verderop en klopte op zijn beurt Gilbert in de spurt. Straf.

Akkoord, de Ronde van België is geen WorldTour-niveau, maar het waren geen kleine jongens met wie ze naar de finish reden. Een groepje van dertien met onder anderen Gilbert, Tony Martin, Oliver Naesen, Julien Vermote, Jelle Vanendert en Tiesj Benoot. Zeg zelf: niet min.

Van Aert vloekte na zijn derde plaats. "Ik heb het verneukt", zei hij. "Op 500 meter liet Maarten Wynants een gaatje vallen op Gilbert en Naesen en daar moest ik al een inspanning doen. Op 250 meter had ik de keuze: opnieuw inhouden of op de verrassing spelen en meteen doorgaan. Ik heb het laatste gekozen. Als ik de spurt opnieuw mocht doen, deed ik het anders. Maar dat is praat achteraf."

Collega Van der Poel straalde uiteraard. "Voor mij was het perfect dat Wout zo vroeg aanging", zei hij met bolle rode kaken." Ik had heel goede benen. Ik had Gilbert daar onderweg ook voor gewaarschuwd en wist dat ik op deze finish een goede kans maakte", grijnsde hij. "Dit is heel anders dan winnen in de cross. In het veld is het vaak minder euforisch. Ik ben hier heel blij mee."

Van der Poel start vandaag niet

Opvallend: Van der Poel komt vandaag niet meer aan de start in de derde rit. Hij heeft andere plannen. Zondag rijdt hij in het Duitse Albstadt de tweede manche van de wereldbeker mountainbike. De alleskunner kreeg daarvoor speciale toestemming van de organisatoren van de Belgium Tour - normaal mag een renner die opgeeft in een wedstrijd geen andere races rijden zolang de oorspronkelijke wedstrijd niet is afgelopen. "Neen, ik heb geen spijt van die keuze", zei Van der Poel. "Dit is een unieke kans om een keer op de eerste rij te starten in een wereldbekerwedstrijd."

Van der Poel verdiende dat plekje vorige week met zijn achtste plaats in de eerste manche in Nove Mesto in Tsjechië. Hij was toen op de laatste rij gestart. Als de koers in Albstadt meevalt, is hij van plan om ook de rest van het wereldbekerseizoen mountainbike af te werken. Dat is tot eind augustus. Eind juni rijdt hij sowieso het WK marathon.

Dat het mountainbike meer is dan een tussendoortje, wordt steeds duidelijker. Van der Poel herhaalde dat hij droomt van de Olympische Spelen in Tokio 2020. "Mogelijk blijf ik tot dan de cross en het mountainbike combineren", zei hij.

Van collega Van Aert is geweten dat hij volgend seizoen een uitgebreider wegprogramma, met een aantal voorjaarsklassiekers, zal rijden. Maar ook deze Ronde van België is al een doel. Vandaag wil hij zijn klassement nog gevoelig verbeteren in de tijdrit, daar heeft hij de voorbije weken hard voor getraind. "Ik denk dat ze in het peloton ondertussen wel weten dat Mathieu en ik mee kunnen in dit soort wedstrijden. Moet ook. Veldrijders die niet goed zijn in de zomer, komen er ook in de winter niet aan te pas."