Direct naar artikelinhoud

Buitenbeentje in Brussel, visionair in Silicon Valley

'Het is maar een stapje in de juiste richting', zegt Khadija Hamouchi over haar verhuis naar Silicon Valley. De 26-jarige Molenbeekse zal er werken aan Sejaal, een app die Arabische jongeren beter op de arbeidsmarkt moet voorbereiden.

Je hebt ambitieuze mensen en je hebt Khadija Hamouchi. Ze noemt zichzelf een social entrepreneur die de wereld goed onderwijs wil schenken. Ze kijkt daarvoor eerst naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Over vier jaar zullen daar honderd miljoen mensen de arbeidsmarkt betreden. Volgens Hamouchi kunnen ze nog veel beter voorbereid worden. En ze weet ook hoe.

Hamouchi is de bedenkster van Sejaal, een gratis webapplicatie waarmee jongeren tussen de 18 en 30 jaar filmpjes, infografieken, artikels kunnen verzamelen en delen. Een beetje zoals op Pinterest. "Het idee is dat ze zo zelf over een bepaalde sector of een vaardigheid kunnen leren." De data die via de app verzameld worden, zouden ook gebruikt kunnen worden om het onderwijsaanbod aan te passen.

Familie en chocolade

De interesse voor de app is groot. Zo groot dat Hamouchi onlangs door de Verenigde Staten werd uitgenodigd om een businessmodel uit te denken en de technische aspecten uit te werken. "Van Molenbeek naar Silicon Valley, zo word ik nu overal neergezet", jammert ze. "Ik wil niet dat ene succesverhaal zijn uit die plek die nu voortdurend in het nieuws komt." Hamouchi meent dat zoiets typisch Belgisch is. "In alle andere landen waar ik gewoond heb, geven ze niet om je achtergrond, daar moet je vooral tonen waar je voor staat."

In België heeft ze dat ook lang geprobeerd, maar het leverde niets op. "De ideeën van een Marokkaanse derdegeneratiemigrante over kwalitatief onderwijs en professionele ontwikkeling werden hier niet belangrijk geacht. Ik heb honderd brieven en duizend mails aan Belgische overheden en organisaties verstuurd met de vraag om mij te ondersteunen,omdat ik in Londen wilde studeren.Slechts één iemand heeft daar ooit op gereageerd." Een politica was dat. Ze wil niet zeggen wie. "Ik vind het triest voor België dat het niet wil inzetten op innovatieve ideeën. In dit land wordt een generatie met veel potentieel weggeduwd." Hamouchi trok jaren geleden al weg, ze woonde in Londen en in Berlijn. "Ik kom alleen nog in België voor mijn familie en de chocolade."

In Molenbeek, in de buurt van het Weststation, was Hamouchi altijd het buitenbeentje. Als kind leerde ze er de stamboom van het Franse koningshuis uit het hoofd, richtte ze een bibliotheekje op, probeerde ze zelf boeken te schrijven. Het maakte haar niet overal even geliefd. Op de speelplaats werd ze gepest, in de klas dagdroomde ze. "Studeren was mijn manier om te overleven."

Ze wist altijd al dat ze iets met onderwijs wilde doen. Maar een bachelor- en masterdiploma, een Erasmusuitwisseling, een job als leerkracht waren niet bevredigend. "Ik wilde ontdekken hoe ik echt kon bijdragen." Een reis naar Egypte leverde haar het antwoord. "Daar was ik verbaasd over het gebrekkige onderwijssysteem enerzijds, en de grote ambitie van jongeren anderzijds. Ik vond het geweldig om te zien hoe jonge Arabieren dan maar zelf aan de slag gingen. Ze probeerden in hun eentje Engels te leren, sites te bouwen, piano te spelen." Hamouchi trok van Egypte naar Londen, waar ze research begon te doen. Het resultaat daarvan is Sejaal.

De app zit nu nog in de conceptuele fase, maar leverde haar al een beurs in Berlijn, een African Entrepreneurship Award van 25.000 dollar en een toegang tot een 'acceleratorprogramma' in San Francisco op. In september steekt ze de Oceaan over. Voor het zover is, probeert ze nog middelen te vergaren via de crowfundingsite gofundme.com. "Dat is wat ik in België geleerd hebt. Dat je niet moet wachten tot iemand de deur opent. Je moet ze zelf openen."

gofundme.com/sejaal