Direct naar artikelinhoud

'Die zef-stijl, die is van ons'

Die Antwoord beschuldigt de regisseur van Suicide Squad van artistieke diefstal. De Zuid-Afrikaanse rap-raveband beweert dat David Ayer hun 'zef'-look schaamteloos heeft gekopieerd voor The Joker en Harley Quinn.

Suicide Squad mag de laatste dagen dan veel slechte recensies hebben gekregen, die verbleken een voor een tegen de tirade van Anri du Toit, beter bekend als Yo-Landi Vi$$er. Onder de titel 'David Ayer, je steelt onze stijl' lanceert de zangeres van Die Antwoord op Instagram een striemende aanklacht tegen de regisseur van de blockbuster. Op haar kenmerkende assertieve manier betoogt Visser dat Ayer zijn superheldenpersonages en grafische zwart-witstijl een doorslagje zijn van Die Antwoords buitennissige podiumlooks en muziekvideo's.

Een bijhorende fotocollage moet als bewijs dienen. Foto's van booswicht The Joker uit Suicide Squad en Die Antwoord-rapper Ninja met dezelfde lange, openhangende leren jas, skinny jeans en borsttatoeages. Personage Harley Quinn met drie horloges om de pols, net als Yo-Landi. Met dito platinablond haar, angstaanjagend stemmetje en een soortgelijke, tamelijk waanzinnige make-up. Andere details in de film zouden dan weer geplukt zijn uit de openingsscène van Umshini Wam, de kortfilm van de Zuid-Afrikaanse band.

'Bullshitfilm'

Toeval? Daar gelooft Yo-Landi Vi$$er niets van. Zo zou Ayer voor de filmopnames nog met Ninja gebeld hebben. En zou Yo-Landi van Suicide Squad-acteurs Cara Delevingne en Jared Leto hebben vernomen dat de regisseur op de set voortdurend aan Die Antwoord refereerde. "Maar onze toestemming om ons af te zetten heb je nooit gevraagd. En toen Ninja je sms'te met de vraag wat er aan de hand was, zei je plots niets meer. Zoals a scared lil bitch." Opvallend is dat Ninja nog wel op de première van de film gespot werd, maar dat was volgens zijn muzikale wederhelft omdat hij toen nog geloofde dat het om een misverstand ging. "Die arme Ninja heeft die hele bullshitfilm nog moeten uitzitten ook."

De Zuid-Afrikaanse rap-raveband staat bekend om zijn wilde uithalen, ongecensureerde teksten en knettergekke imago. Nadat bevreemdende muziekvideo's als 'Zef Side' en 'Enter the Ninja' viraal gingen, groeiden ze de laatste zes jaar uit tot een internationale sensatie. Ze maakten van hun freaky, 'white trash' stijl en outfits hun handelsmerk - een look waarvoor ze zelf de term 'zef' verzonnen.

Fans van Die Antwoord hadden de voorbije weken al op internet gehint dat de makers van Suicide Squad wel heel goed naar de 'zef' van de band hadden gekeken. Maar terwijl sommige fans op sociale media voorzichtig opperen dat de filmregisseur het misschien als losse referentie, ode of eerbetoon bedoelde, spreekt Yo-Landi onverbloemd van diefstal.

Het is nog niet duidelijk of de zaak een gerechtelijk staartje krijgt. Of er al dan niet sprake is van artistiek plagiaat lijkt in zo'n geval juridisch moeilijk te bewijzen. Mogelijk is het Yo-Landi daar ook helemaal niet om te doen. En wil ze met haar Instagram-statement gewoon haar reputatie als onvervalste badass even kracht bijzetten. Als uitsmijter daagt ze Ayer dan ook uit om zijn "mooie gezichtje" te laten zien in haar opnamestudio. "We zullen je opwachten." De regisseur heeft nog niet gereageerd.

Wie de looks van The Joker en Harley Quinn met eigen ogen live wil toetsen aan de stijl van Die Antwoord, kan volgende week terecht op de wei van Kiewit. Die Antwoord sluit de eerste dag van Pukkelpop af.