Direct naar artikelinhoud

'Nooit gehoord van haar boek'

The Spirit Of The Valley, een Vlaams boek over digitaal entrepreneurschap, lijkt wel heel erg op The Silicon Valley, vindt de Nederlandse journaliste Eva de Valk. Ze sprak de drie Vlaamse auteurs erop aan maar die wisten van niets. Blijkt dat ze hun boek niet zelf hebben geschreven. Een eerste onderzoek wijst alvast niet op plagiaat.

"Lees net dit boekje. De Vlaamse auteurs hebben wel erg veel inspiratie geput (lees: gekopieerd) uit mijn boek..." Met die tweet, vergezeld van een foto van de cover van het vorig jaar verschenen The Spirit of The Valley van Peter Hinssen, Harry Demey en Steven Van Belleghem & friends, startte Eva de Valk, technologie- en mediajournaliste voor onder andere NRC, gisteren een opmerkelijke discussie.

"Geen idee wat je wilt zeggen, hoor...", haastte co-auteur Steven Van Belleghem zich te verdedigen. "Ik moet zelfs zeggen dat we je boek niet gelezen hebben. Allicht dezelfde dingen gezien dan." Er ontspon zich een discussie, maar al snel volgde de ontknoping: "Mijn boek blijkt te zijn gebruikt door ghostwriter, auteurs weten nergens van. To be continued."

Wat is hier aan de hand? Eva de Valk woonde en werkte 2,5 jaar in San Francisco voor onder meer NRC Handelsblad. In maart 2014 verscheen Silicon Valley, een boek waarin ze aan de hand van de geschiedenis van het gebied en interviews met sleutelfiguren schetst hoe de Valley uitgroeide tot de plek waar techwizards onze toekomst bepalen.

In september vorig jaar verscheen bij ons The Spirit of the Valley (Lannoo Campus); de neergeschreven roadtrip van Peter Hinssen, techondernemer en digitale goeroe, Harry Demey, CEO van reclamebureau LDV United, en Steven Van Belleghem, digital marketeer en professor aan Vlerick Business. De eerste twee trekken al enkele jaren met bedrijfsleiders door Silicon Valley om technologiegiganten zoals Google, Tesla, Apple en SpaceX te bezoeken. Achteraf organiseerde men rondetafelgesprekken met de deelnemers om te horen welke ondernemingslessen ze meenamen. Die gesprekken werden bijgewoond en in een verhaal gegoten door twee redacteurs van Lannoo.

Dezelfde voorbeelden

Hoewel Silicon Valley van De Valk in de literatuurlijst van The Spirit of the Valley is opgenomen, vindt De Valk dat een duidelijkere referentie op zijn plaats is. "Mijn tekst schemert duidelijk door sommige delen. Het is niet een-op-een gekopieerd, maar hun boek heeft erg gelijkaardige verhaallijnen en voorbeelden."

"Wij hebben zelf de lijn en inhoud bepaald, maar niet geschreven omdat dat door het grote aantal verschillende bronnen gewoon niet haalbaar was", legt Van Belleghem uit. "Als ik alleen een boek uitbreng schrijf ik het zelf, maar hier zorgden de redacteurs voor één samenhangende schrijfstijl. Van De Valks boek had ik nog nooit gehoord, we gaan zeker uitzoeken hoe dit zit."

Dat sommige passages een belletje doen rinkelen is wellicht ook logisch: als je een boek schrijft over de geschiedenis van pakweg Facebook, is het te verwachten dat dezelfde voorbeelden terugkomen.

De vraag blijft of de ghostwriters, die ook in de colofon van het boek vermeld zijn, zich aan plagiaat bezondigd hebben. Bij Lannoo Campus controleren ze nieuwe manuscripten altijd op plagiaat met software, wat ook gebeurd is met The Spirit of the Valley. Gisteren lieten ze de software voor een tweede keer los op het boek. "Zo'n plagiaatcheck is niet 100 procent sluitend, maar geeft wel een goed beeld. Bij de controle vandaag is er alvast niets verontrustends uitgekomen", zegt Klaartje Ballon. Binnenkort zitten beide partijen samen.