Direct naar artikelinhoud

‘NRC Handelsblad’ schrapt dertig jobs

De Nederlandse krant NRC Handelsblad gaat de komende maanden dertig jobs schrappen. De krant waar sinds september Peter Vandermeersch, oud-hoofdredacteur van De Standaard, aan het roer staat wil zo inspelen op ‘enkele economisch zorgelijke signalen’.

De gisteren aangekondigde reorganisatie is de meest ingrijpende in het veertigjarige bestaan van NRC Handelsblad. Er sneuvelen niet alleen banen bij NRC Handelsblad zelf, ook zusterkrant nrc.next en de websites van de krant delen in de brokken. Met de herstructurering wil de hoofdredactie inspelen op de slechte advertentiemarkt. “Voordat we in zwaar weer komen, moeten we ingrijpen”, liet hoofdredacteur Peter Vandermeersch aan zijn redactie weten. “De hoofdredactie zou onverantwoordelijk bezig zijn als ze niet zou inspelen op enkele economisch zorgelijke signalen.” Toch betekent het schrappen in het personeelsbestand niet dat de kwaliteit van de twee titels erop achteruit zal gaan. Tegelijk met de reorganisatie worden NRC Handelsblad en nrc.next ‘slimmer en slanker’ gemaakt. Begin volgende maand worden de eerste pagina’s van NRC Handelsblad bijgestuurd om op die pagina’s meer ruimte te maken voor het belangrijkste nieuws. De krant wil ook een aantal redacteurs de kans geven om zich aan onderzoeksjournalistiek te wijden. Ook de zaterdagkrant wordt begin 2011 in een nieuw jasje gestopt.

NRC Handelsblad en nrc.next zijn niet de enige Nederlandse krantentitels waar de voorbije jaren werd geherstructureerd. Na de verkoop van de Nederlandse uitgeversgroep PCM aan het Belgische De Persgroep werd ook op de redacties van De Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad in het personeelsbestand gesnoeid. (PD)