Direct naar artikelinhoud

Voetbal Duitsers viseren 270 matchen in gokschandaal

Het grootschalige Europese gokschandaal in het voetbal dat vorig jaar aan het licht kwam, blijkt nog omvangrijker te zijn dan werd gedacht. Duitse onderzoekers verklaren dat er op de zwarte lijst meer dan 270 verdachte matchen staan.

De onderzoekers in het Duitse Bochum verdenken er 250 mensen van illegaal te gewed te hebben op deze voetbalwedstrijden om zo huizenhoge winsten op te strijken. In totaal gaat het om 74 verdachte wedstrijden in Turkije, 53 in Duitsland en 35 in Zwitserland. Ook in andere landen zoals België, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk en Slovenië is het onderzoek volop aan de gang. De gokmaffia zou met de illegale weddenschappen minstens 7,5 miljoen euro verdiend hebben. Anderhalf miljoen zou gebruikt zijn om de betrokken scheidsrechters en spelers om te kopen.

Thierry Henry trekt naar New York Red Bulls

De 32-jarige Franse international Thierry Henry verlaat de Spaanse landskampioen Barcelona en gaat aan de slag bij het Amerikaanse New York Red Bulls, één van de topploegen in de Major Lea- gue Soccer (MLS). De aanvaller tekende een contract voor meerdere seizoenen.

Henry liet eerder al weten dat hij een overstap naar New York wel zag zitten omdat hij erg veel van de stad en de Amerikaanse mentaliteit houdt. Bij de Red Bulls vindt hij onze landgenoot Salou Ibrahim terug, de aanvaller die in 2006 Zulte Waregem verliet voor Club Brugge, maar in de West-Vlaamse hoofdplaats nooit kon doorbreken. Na tussenstops in Duitsland (Duisburg) en Denemarken (Vejle BK) kwam hij dit seizoen in de Verenigde Staten terecht.

De Franse steraanvaller Thierry Henry lijkt na een rijkgevulde carrière op de terugweg te zijn. Hij begon zijn loopbaan in 1995 onder de vleugels van Jean Tigana in eigen land bij subtopper AS Monaco, om in 1998 naar Juventus te verkassen. Daar kon hij echter nooit aarden en een seizoen later trok hij naar Londen. Bij de plaatselijke topclub Arsenal maakte hij acht seizoenen lang het mooie weer. In 2007 maakte hij de overstap naar FC Barcelona. Het afgelopen seizoen speelde hij echter weinig bij Barça en ook bij de Franse nationale ploeg is hij zijn basisplaats kwijt.

AZ laat Moussa Dembélé niet Europees spelen

AZ Alkmaar heeft met het oog op een mogelijke transfer van Moussa Dembélé besloten de Rode Duivel niet in te zetten in de voorronde van de Europa League. Dat meldde de Nederlandse club woensdag. De Belgische spits, die zaterdag 23 wordt, reist ook niet mee naar het trainingskamp in Duitsland.

Ook de Marokkaanse spits Mounir el Hamdaoui wordt thuis gelaten. Dembélé en El Hamdaoui maakten eerder duidelijk graag te vertrekken bij de Alkmaarders. Trainer Gertjan Verbeek heeft de twee daarom na overleg uit zijn selectie gelaten. Deelname aan de Europa League zou voor de twee spelers een mogelijke transfer bemoeilijken.

Dembélé kwam in 2006 over van Willem II. Hij heeft nog een contract tot 2011.